Нови Сад због короне престоница културе 2022. године

НОВИ САД: Европска комисија предложила је померање године титуле Европске престонице културе због пандемије вируса корона, те би Нови Сад уместо 2021. ту титулу могао да понесе 2022. године.
novi sad 2021
Фото: EPK
За градове који ове године носе титулу, Ријека (Хрватска) и Галвеј (Ирска), Европска комисија дала је предлог да титула важи до 30. априла 2021. године, док би градови који је требало заједно са Новим Садом да понесу титулу, Елефсина (Грчка) и Темишвар (Румунија), били Европске престонице културе 2023. године.
 
"Ријека и Галвеј заслужују фер прилику да се врате након овог корака уназад и да прикажу своју отпорност и креативност. Отварање срца и ума, добродошлица различитости публика и уметника увек су били основа Европске престонице културе. Тако ће и остати. Сигурна сам да ће Нови Сад, Темишвар и Елефсина уз додатно време пребродити тренутне потешкоће у културолошком и сектору туризма и да ће мобилисати значајне инвестиције, укључујући солидарност на европском нивоу", рекла је представница Европске комисије, Маргаристис Шинас.
 
Након предлога Европске комисије одлуку доноси Европски парламент и Европски савет.
– Да се није десила корона, ми смо планирали у априлу и мају да преко Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” распишемо додатни позив где би се сви актери могли укључити, односно где би могли аплицирати са својим програмима, а ако би им ти програми били одобрени, нашли би се у програму за годину титуле – казао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.
- Због пандемије ковида-19 то смо померили за крај ове године, припремајући се сада за ове нове околности, за 2020. годину. Фондација планира да распише тај позив крајем ове године да бисмо следеће 2021, негде средином године, и званично објавили програм за годину титуле. С друге стране, ми смо кроз ово одлагање и добили додатну годину... У програмском смислу то све функционише, али у инфраструктурном ћемо бити у прилици да додатно урадимо и проширење мреже културних станица. Неке су завршене, неке се раде, неке ће се још радити да та мрежа културних станица буде на најбољи могући начин заокружена, с једне стране. С друге, доста улажемо и у Креативни дистрикт односно такозвану Кинеску четврт и та година ће нам свакако, условно речено, добро доћи да завршимо оне објекте који су у плану и који ће се радити и у наредном периоду, да се не говори о концертној дворани, о другим улагањима у инфраструктуру када је култура у питању. Свакако имамо годину дана да се још боље припремимо за реализацију највећег европског пројекта у области културе у Европи.
 
Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габриел изјавила је да је култура тешко погођена пандемијом, што није заобишло ни Европске престонице културе.
 
"Иако су њихови тимови и партнери показали енергичност, ентузијазам и професионалност, Ријека и Голвеј нису могли да спроведу планиране програме Европске престонице културе за 2020. Надам се да ће оба града максимално искористити понуђену могућност да продуже ту своју посебну годину. Сигурна сам да ће Темишвар, Елеусина и Нови Сад, следеће Европске престонице културе, добро искористити додатно време за припрему амбициозних програма", рекла је Габријел.
 
Иницијатива Европска престоница културе покренута је 1985. године и од тада се развила у једну од најистакнутијих културних иницијатива у Европи.
 
Градови се бирају на основу културног програма који морају да имају видљиву европску димензију, да подстичу учешће и активно укључивање грађана, заједнице и разних учесника те доприносити дугорочном развоју града и његове околине.
 
Титула има дугорочан учинак не само на културну него и на друштвену и економску ситуацију изабраног града и његовог окружења, наводи се у саопштењу Европске комисије.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести