Ана Карењина вечерас премијерно у Новосадском позоришту

НОВИ САД: Представа "Ана Карењина", рађена по роману Лава Николајевича Толстоја, у режији госта из Македоније Дејана Пројковског, биће изведена вечерас у 19 часова на великој сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз.
ana
Фото: Promo

Чувени Толстојев роман “Ана Карењина”, по мишљењу редитеља ове представе, отвара права питања: Шта је љубав? Шта је срећа? Шта је породица? Шта значи бити слободан у људском смислу? Шта значи борити се за своје слободе?

У том смислу, представа “Ана Карењина”, по речима Пројковског, постаје универзална, и не прича само о борби једне жене, нити је то мушки и женски свет, већ су то све некакве душе, које покушавају да нађу свој мир и прави пут.

Шта значи направити жртву у име нечега, или своје слободе, или у име свог избора? Мислим да је ова представа као неко путовање у дубину срца. Кажу да би човек дошао до одговора на сва права и важна животна питања која га интересују, не треба да прође физичко растојање, да путује од једног места до другог, да би нашао све те одговоре. Него, треба да научи да путује у дубину свог срца и онда ће сазнати одговоре на та питања, указује Пројковски.

У насловној улози је глумица Марта Береш, Карењин је Атила Немет, а Вроњски је Арпад Месарош. У представи још играју: Золтан Ширмер (Облонски), Јудит Ласло (Доли), Габор Понго (Љевин), Бланка Диенеш (Кити), Агота Ференц (Тверска), Роберт Ожвар (Шерпуховски), Ливиа Банка, Терезиа Фигура, Мартин Бохоцки, Даниел Хуста, Лехел Шолтиш, Бенце Салаи, студенти АУНС и деца.

Сценограф је Валентин Светозарев, а композитор је Горан Трајкоски.

Непосредно пред почетак нове представе “Ана Карењина”, свечано ће бити отворена реконструисана велика сала Новосадског позоришта. Поред прве премијере, почетак нове 46. сезоне овог театра вечерас ће протећи и у обележавању Дана војвођанског мађарског глумишта.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести