Андреј Колчерију лауреат награде „Наташа Бошковић”

Првак Балета СНП-а Андреј Колчериу је овогодишњи лауреат једне од најпрестижнијих струковних награда у балетској уметности - „Наташа Бошковић”, коју додељује Удружење балетских уметника Србије, саопштило је Српско народно позориште.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Жири у саставу: Далија Иманић Савић (председница), Константин Тешеа и Јовица Бегојев, ову одлуку је донео једногласно. У саопштењу жирија је наведено да је Андреј Колчериу ову награду добио за улогу Армана Дивала, у балету „Дама с камелијама“, у кореографији Крунислава Симића.

Уручење награде биће уприличено у Српском народном позоришту сутра, после извођење балета „Враголанка“, у којем ће, иначе, Андреј Колчериу наступити први пут у улози Колена. Награду ће му уручити Далија Иманић Савић, председница жирија.

– Велико ми је задовољство и част што сте ми доделили награду која носи име велике српске балерине Наташе Бошковић. Огромну захвалност дугујем кореографу, господину Круниславу Симићу са којим сам радио на улози Армана у балету “Дама са камелијама”. Вођен његовом кореографском идејом и уз велику помоћ целог ансамбла Балета СНП-а, креирао сам улогу за коју сам награђен – рекао је Андреј Колчерију поводом ове награде, коју добија у сезони када Балет СНП-а обележава 70 година од оснивања.

Балетски критичари су у приказима о обнови балета „Дама с камелијама“ (кореограф и редитељ Крунислав Симић, диригент Александар Којић) истицали играчку техничку зрелост Колчеријуа, његову интерпретативну уверљивост и хармоничну партнерску усклађеност, нарочито у адађима богатог кореографског садржаја и емотивног набоја.

Колчериу је рођен 1985. у Клужу – Напока (Румунија), где је и стекао балетско образовање. Дипломирао је 2003, и исте године дошао у Нови Сад, где је добио ангажман у СНП-у. Од тада, пуних шеснаест година игра солистичке улоге у класичним и неокласичним балетима.

– Педагог из Темишвара, позната балерина Лијана Јанку, контактирала је професора из наше школе и упутила га да ће у Српском народном позоришту бити одржана аудиција за балетске играче. У Нови Сад је тада дошло нас седморо из класе. Одлучили смо да за почетак останемо две недеље, па ако нам се свиди...  - испричао је својевремено за наш лист Андреј Колчерију, додајући да године проведене у овом ансамблу и овом граду говоре о томе да му се свидело и да се навикао...

Заправо, његов први прави ангажман као играча и био је у Новом Саду, јер, како каже, ништа озбиљно и није радио у Клужу. За шеснаест година каријере, на његовом репертоару су се нашле следеће улоге: Ромео/Тибалт („Ромео и Јулија“), Базил/Еспада („Дон Кихот“), Гроф Алберт („Жизела“), Зигфрид („Лабудово језеро“), Принц Крцко („Крцко Орашчић“), Принц Дезире („Успавана лепотица“), Сергеј („Катарина Измаилова“), Грк Зорба у истоименом балету, Арман Дивал („Дама с камелијама“).

Колчерију је добитник више годишњих награда и похвала Српског народног позоришта. Наступао је и на међународној балетској сцени, у Паризу (на престижном Гала фестивалу „Звезде 21. века“ Театар Шанзелизе, септембар 2009), у Сегешвару (Гала Међународни балетски фестивал ФИБС 2014), гост у Националном театру Темишвар (Гала концерт 2015), у Народном позоришту у Београду.

– Живот балетског играча је подељен у три фазе: у првој смо млади, пуни смо снаге али не и искуства; у другој имамо још увек довољно снаге, а у међувремену смо стекли и искуство; последња фаза је када смо нагомилали играчко искуство, али снаге више немамо довољно. Ја сам сад у тој средњој фази и морам максимално да искористим ових још неколико година. И знам да још много тога могу да пружим, да покажем. Али предуслов за то је да што више играм - говорио је за наш лист Колчерију, помињући да би волео да се на његовом репертоару нађе и балет„Корсар” Адолфа Адама.

Награда „Наташа Бошковић“ се додељује балетском играчу изабраном међу уметницима професионалних позоришта, трупа и редова слободних уметника, за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности. Ово балетско признање је установљено у знак поштовања и сећања на прву велику српску балерину Наташу Бошковић и додељује се од 2012. Награду “Наташа Бошковић” добила је и првакиња Балета СНП-а Ана Ђурић 2014, за улогу Одилије и Одете у балету “Лабудово језеро”(кореограф Владимир Логунов).

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести