Белгијско позориште и најава 53. Битефа: Фестивал у Бриселу

И ове године у другој половини септембра очекује нас Битеф, његово 53. издање, на којем ће, у оквиру главног програма, публика имати прилику да види представе из ваневропских земаља, најквалитетнија домаћа и регионална остварења, али и традиционално, продукције из водећих европских позоришта, најављују организатори овог фестивала.
bitef teatar, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

- Једна од земаља која је традиционално присутна на Битефу је и Белгија. Само у протеклих неколико издања фестивала, продукције из ове земље су биле међу најзапаженијима, како по оцени публике и стручне јавности, тако и по интересовању медија. Главни догађај  51. Битефа свакако је била представа “Олимп: У славу култа трагедије”, у режији Јана Фабра, која је освојила и Гран-при. Прошле године, фестивал је затворио “Реквијем за Л.”  Алана Платела - подсећају организатори Битефа.

Из ових разлога, али пре свега због тога што ће белгијско позориште и ове године бити заступљено на Битефу, централна међународна промоција 53. издања фестивала биће одржана 11. јуна у Бриселу, у Фламанском културном институту.

- Уметнички директор Битефа Иван Меденица ће, у оквиру промоције, представити главну естетску и тематску линију 53. Битефа, на основу које је састављена целокупна селекција овогодишњег фестивала. Он ће објавити и које две белгијске представе ће учествовати у главном програму Битефа и детаљно објаснити њихове позиције и функције на почетку и крају фестивала. Ради се о продукцијама водећих европских уметника, редитеља Мила Рауа и кореографа белгијске плесне компаније Ултима Вез Сепа Бајенса, који ће се и обратити присутнима - најављују у Битефу.    

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести