Штефану Кегију уручене награде 52. битефа

У резиденцији швајцарског амбасадора  Филипа Геа  крајем прошле недеље уручене су награде 52. Битефа, одржаног у септембру прошле године.
Ivan Medenica uručio nagradu Kegiju/Jakov Simović
Фото: Јаков Симовић/ Иван Меденица уручио награду Кегију

Том приликом су Штефану Кегију, члану светски прослављеног колектива “Римини протокол”, додељене две награде за остварење “Заоставштина, комади без људи”. Уметнички директор Битефа Иван Меденица уручио је Штефану Кегију Гран при “Мира Траиловић” за најбољу представу у целини, док му је Борка Голубовић Требјешанин, новинарка “Политике”, уручила 41. Политикину награду за најбољу режију, дело “Метафизичко поподне” сликара Предрага Милошевића.

Награђена мултимедијална инсталација “Заоставштина, комади без људи”, остварена је без физичког присуства извођача на сцени, у продукцији једног од водећих швајцарских позоришта, “Види” из Лозане.

- За “Заоставштину” можете рећи да је инсталација, али за мене је ово једна изведба, јер извођачи само тренутно нису ту, али суштински јесу извођачи и импресионаран сам што смо добили чак две награде - изјавио је Штефан Кеги  приликом преузимања награда. - “Римини протокол” је добио назив јер означава начин на који се ради у позоришту, пошто је позориште колективни рад, и ја овде примајући награде представљам једну групу људи.

Међународни жири 52. Битефа радио је у саставу Јудит Чаки, позоришна критичарка и професорка из Мађарске, Радмила Војводић, позоришна редитељка, драмски писац и професорка режије на ФДУ Универзитета Црне Горе, Александра Јанковић, глумица позоришта Атеље 212, Бојана Младеновић, кореографкиња и уметничка директорка СНДО у Амстердаму и Брајс Лис, ванредни професор на одсеку Драма и позориште на Ројал Холовеју, Универзитета у Лондону. Жири је у образложењу поводом награде Гран при “Мира Траиловић” навео, да “Римини протокол” има своје препознатљиво место у европском позоришном пејзажу, али да је овај жири посебно дотакла јасност, суптилност и дубина ове представе.

Чланови жирија “Политике” Гордана Поповић, уредница Културне рубрике, Борка Голубовић Требјешанин, новинарка, Ана Тасић, театролошкиња, критичарка “Политике”, Егон Савин, позоришни редитељ и Милан Нешковић, позоришни редитељ, су навели да је у“Заоставштини” реч о догађају изузетне уметничке снаге који ствара симбиозу гледаоца и виђеног.

Иван Меденица је уручујући награду открио да то није једино по шта је дошао представник “Римини протокола”. Штефан Кеги је боравак у Београду искористио и за одабир простора за представу “Римоут Белгрејд” (Удаљени Београд), која ће бити део програма 53. Битефа.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести