БФИ: Хофеш Шехтер добитник награде Јован Ћирилов – за корак даље

БЕОГРАД: Награда „Јован Ћирилов – за корак даље“ у оквиру 19. Београдског фестивала игре, по одлуци стручног жирија, припала је чувеном кореографу и композитору, Хофешу Шехтеру.
b
Фото: Labudov kolač –Jeanette Bak/Beogradski festival igre

Награда се додељује за комад Лабудов колач у извођењу трупе Gauthier Dance из Штутгарта, 9. априла 2021. године, у београдској Опери Мадленианум.

Моћни савремени позоришни стваралац, који успева да продрма сваког гледаоца у сали, приредио је Лабудов колач као енергетски стимуланс и спектакл пријемчив за све генерације. Како публику са великим искуством, тако и оне који нису познаваоци уметничке игре. Комбинација играча и рок звезде, код Шехтера је унапређена јасним сензибилитетом филмског редитеља. Он поседује редак таленат за каналисање сировог покрета у шаблоне светлуцаве, ритмичке, чворновате и квргаве грациозности, која чини његов стил сасвим аутентичним. Шехтер има изузетан осећај за инветнивне и висцералне ритмове, што можда и није изненађујуће јер је реч о рок бубњару. Он је напросто генијалан у стварању непредвидивих потеза, издужених, течних фраза, као и за претварање читавог ансамбла у јединствено чулно биће, на граници између нежног човека и истинске звери - наводи се између осталог у саопштењу жирија.  

Уручење награде „Јован Ћирилов – за корак даље“планирано је у оквиру 20. Београдског фестивала игре.

Претходни лауреати ове награде су Јиржи Килијан, Шарон Ејал, Димитрис Папајоану, Мари Шуинар, Јакопо Годани, Габријела Каризо и Франк Шартије.

Хофеш Шехтер је један од најпознатијих уметника савремене игре, посебан по компоновању атмосферских музичких партитура које употпуњују јединствену физикалност његовог покрета. Он је уметнички директор сопствене компаније са седиштем у Лондону. Трупа је основана 2008. године, а на репертоару су данас већ чувена дела:  “Успон” (2006), “У твојим собама” (2007), “Уметност неосвртања” (2009), “Политичка мајка” (2010), “Политичка мајка: Кореографски рез” (2011), “Сунце” (2013), “Варвари” (2015), “Велико финале” (2017), “Представа” (2018) и “Политичка мајка Унплуггед” (2020).  Његов комад “Велико финале” номинован је за Награду Оливије за најбољу продукцију. Шехтер је такође потписао кореографије за водеће међународне трупе укључујући Компанију Елвина Ејлија, Батшева ансамбл, Candoco компанију, Cedar Lake, Холандски театар игре, Балет париске Опере, лондонски Краљевски балет и Краљевски фламански балет. Радио је кореографије за позориште, телевизију и оперу, посебно у њујоршкој Метрополитен опери и у лондонској Краљевској опери. За награду Тони, номинован је 2016. године за кореографију за мјузикл “Виолиниста на крову” на њујоршком Бродвеју.  Шехтер је 2018. године овенчан почасним Орденом Реда британске империје за заслуге у уметничкој игри, док је исте године приказан и први филм његове трупе, “Кловнови Хофеша Шехтера”.

Филм је емитован на каналу Би-Би-Си и испраћен великим упехом. Наредни, кратки филм “Политичка мајка: Финални рез” је премијерно приказан у Великој Британији у јулу 2021. Хофеш Шехтер је придружени уметник Театра Садлерс Велс у Лондону и резидентни уметник трупе Гаутхиер Данце у Штутгарту. Радови Хофеша Шефтера, приказани су и у оквиру Београдског фестивала игре, и то у извођењу Компаније Хофеша Шехтера (“Политичка мајка” и “Сунце”), али и у извођењу других трупа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести