Биљана Србљановић отворила ХФестивал у Кинотеци

БЕОГРАД: ХФестивал, у организацији Хартефакта, отворен је изложбом Фадила Шаркија, „Путеви очајника“ у Југословенској кинотеци. 
hartefakt
Фото: Promo

Наша најзначајнија драмска списатељица Биљана Србљановић напоменула је да је Шарки учествовао на 150 изложби у земљи и иностранству и добио много награда. 

До сада је реализовао 5 самосталних изложби. Хартефакт сада има част да организује и шесту изложбу аутора који је уметник хроничар, невидљиви сапутник људи који преживљавају големе животне драме. Пример за то је последњи талас миграната који су прошли преко наше земље. Међу тим пониженим и увређеним људима, најосетљивија група су деца, казала је Србљановић и додала да је Фадил Шарки боравио с групом миграната прескакао баријере језика страхова и неповерења. 

У тим страшним временима Шарки је направио стотине фотографија које су и документа и уметност у исти мах. На нашој изложби из тих радова у фокус су стављене фотографије на којима су деца и која упркос страшним условима у којима покушавају да преживе и даље сотају деца са својим осмехом поверења и препознавања доброте у оку и лицу уметника посматрача, казала је Србљановић. 

Ове године публика фестивала имаће прилике да, у оквиру ХФестивала, погледа две представе.

Ансамбл Казалишта Хотел Булић из Загреба извешће  вечерас у Битеф театру  представу „Нора“, у режији Сенке Булић. 
Нора представља иновативно читање Ибзеновог класика, контекстуализованог тако да преиспитује савремена питања везана за стварне и илузорне слободе избора.

Друга представа коју ће посетиоци ХФестивала имати прилике да виде је „Прст“ ауторке Дорунтине Басхе 11. децембра у Центру за културну деконтаминацију, у режији Ане Томовић. Представа се бави позицијом жена на Косову чији су мужеви и синови нестали током рата.

У оквиру фестивала 14. децембра у Југословенској кинотеци биће проглашени најбољи радови пристигли на Хартефактов годишњи конкурс за најбољи савремени ангажовани драмски текст, а победнички рад биће представљен кроз јавно читање.
Овом приликом се организује и презентација мастеркласа савремене драматургије који је водила Биљана Србљановић.
Посебан фокус овогодишњег фестивала је на великој конференцији о извођачким уметностима у оквиру платформе New, која ће се 13. децембра одржати у Југословенској кинотеци.

Током конференције „Будућност извођачких уметности у Србији - перспективе и изазови“, биће представљени резултати вишемесечног истраживања као својеврсног пресека актуелног стања у извођачким уметностима у Србији.

На основу резултата истраживања евидентна је потреба за новим праксама и погледима на савремене извођачке уметности.

Стога конференција, одражавањем различитих панела и сеија, циља на покретање позитивних промена у уметничким и продукционим аспектима извођачких уметности у Србији.

Сарајево Филм Фестивал у сарадњи с Хартефакт фондом, на овогодишњем фестивалу представиће се програмом Суочавање са прошлошћу.

Програм укључује наслове „Србенка“ Небојше Слијепчевића, „Chris the Swiss“ Ања Кофмел, „Друга страна свега“ Миле Турајлић и „Окупација 1968“ Тобија Мекдоналда. Након пројекција филмова „Србенка“ и „Друга страна свега“, биће организоване дискусије с ауторима.

У склопу овогодишњег ХФестивала, Сарајево Филм Фестивал ће отворити конкурс под називом Сајам истинитих прича.
Драшко Аџић, један од најистакнутијих савремених стручњака за примењену музику у региону, 15. децембра одржаће концерт позоришне музике, што ће бити уједно и представљати затварање овогодишњег ХФестивала.

ХФестивал промовише радове младих аутора, ангажовану уметност, регионалну сарадњу и потребу за одговорним друштвом позивајући јавност да се упозна и повеже са различитим делима из области визуелних и извођачких уметности које су обележиле рад Хартефакта и његових партнера у претходној години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести