Две премијере и концерти оперских звезда на Дубровачким играма

Један од најпознатијих летњих фестивала – Дубровачке летње игре, одржава се 78. пут на разним локацијама у овом чувеном граду, и траје до 25. августа, испуњен с више од 60 драмских, музичких и других програма.
pozoriste scena pixabay
Фото: pixabay.com

Ове године ну програму су две драмске премијере. Већ на самом почетку фестивала на Лазаретима изведена је представа „Ван себе“, ауторски пројекат Наташе Рајковић и Ивана Пеновића, настао у оквиру пројекта „Лука сањара“, суфинансираног новцем из програма ЕУ „Креативна Европа“. Представа „Ван себе“, у којој играју Никша Бутијер, Наташа Копеч, Ромина Тонковић, Сузана Брезовец и Павле Вркљан, говори о искуствима миграната и позитивним утицајем миграција на развој неких од културно-друштвених и економских заједница и психолошким аспектима пресељавања. Овај пројекат настао је у сарадњи три организације из Хрватске, Словеније и Србије.

Још две представе део су пројекта „Лука сањара“, а то су „Прослава“ Ивора Мартинића, у режији Јана Крмеља, и продукцији Словенског народног гледалишча из Марибора, као и „Под истим кровом“ - копродукција Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз и новосадске организације „Културанова“. Представа „Под истим кровом“, у режији Иване Јаношев, сценска је адаптација истоимене књиге дневника сиријског мигранта Амира Бајтара и Хенинга Зусебаха, Немца који га је примио у своју кућу. Од тренутка када Амир крочи у њихову кућу, до тренутка када је после шест месеци напусти, како би отишао на факултет, они се сваког тренутка свог суживота труде да превазиђу све предрасуде које имају једни према другима. У представи, премијерно одиграној у Новом Саду у фебруару ове године, играју Урош Младеновић, Јелена Галовић и Даниел Хуста, а публика ће у Дубровнику моћи да је погледа 29. и 30. јула на Лазаретима.

Друга позоришна премијера је „Глава лава“, рађена по роману Ивана Салечића, у режији Аиде Буквић, заказана за 20. август. То је комад о Дубровнику као „месту судара бурне историје и бурлескне транзиције“.

- Ради се о адаптацији истоименог романа првенца Ивана Салечића, у којем аутор испреплиће две приче, проговарајући о савременом Дубровнику, као и оном из прошлих времена, с нагласком на историју породице Гундулић. Салечић је креирао јединствену романескну целину у којој суживе фикција и факција, а наши фантазми о величајној прошлости разбијају се о сурове зидине свакодневице. Рецентне горко-хумористичне перипетије око куповине и рестаурације стана у старом градском језгру надопуњују се заводљивом и занимљивом историјим Града над којим лебди злогуки усуд Велике трешње – наводи се у најави ове премијере.

Представу изводи Фестивалски драмски ансамбл, у којем су: Амар Буквић, Ива Краљевић, Јадранка Ђокић, Дражен Шивак, Бранимир Видић Флика, Маро Мартиновић, Дорис Шарић-Кукуљица, Романо Николић, Марин Клишманић, и Глориа Дубељ.

Фестивалски драмски ансамбл крајем јула изводи још и неизбежног „Хамлета“, у режији Паола Мађелија, са Франом Машковићем у насловној улози, и првих дана августа „Грижулу“, Марина Држића, у којој играју и Озрен Грабарић, Наташа Дангубић, Перица Мартиновић и други. Још један од драмских програма крајем јула и почетком августа је и представа „Мара и Ката“ редитеља Саше Божића, инспирисана радио емисијом „На посједу у кундурица“ Петра Кушеља, и књигом „Дубровачке кундурице“ Десе Беговић Мркушић, у којој играју Наташа Дангубић и Дорис Шарић Кукуљица.

Последњег дана јула биће играна и „Лулу“, плесно-драмско-музичка монодрама, инспирисана драмским Лулу комадима Франка Ведекинда („Дух земље“ и „Пандорина кутија“), редитеља, кореографа и аутора драматушког концепта Сташе Зуровца. Аутор музике је Александер Баланеску који у представи свира виолину, а игра Андреса Мијазато.

Музички програм фестивала испуњен је, уз остало, и концертима познатих интернационалних оперских звезда. Реситал ће 25.јула имати сопран Јулија Лежњева, која ће наступити са камерним ансамблом, и извести комозиције Телемана, Вивалдија, Хендла и других аутора. Амерички тенор Лоренс Браунли наступиће 6.августа, уз клавирску пратњу Весне Подруг Косјаненко, а певаће Вердијеве и Доницетијеве арије, као и Листове песме на Петраркине сонете, такође и наполитанске. Цењени немачки сопран Диана Дамрау наступиће 25.августа у програму „Опера гала“, са Симфонијским оркестром Хрватске радиотелевизије, под диригентским вођством Ивана Репушића. Уз Диану Дамрау, наступиће и Николас Тесте, бас и Роко Радован, тенор. На програму овог концерта ће бити дела Вагнера, Р. Штрауса, Пучинија, Маснеа, Гуноа, Бизеа. Од осталих програма треба поменути да ће 28.јула бити пројекција домаћег филма победника пулског фестивала. Међу књижевним програмима је и разговор најављен за 17 август, са награђиваном списатељицом и песникињом Иваном Бодрожић, ауторком романа „Синови, кћери” и „Хотел Загорје”.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести