"Фауст" отвара оперску сезону у СНП-у

НОВИ САД: Премијером опере "Фауст" 2. новембра биће отворена 159. оперска сезона Српског народног позоришта у Новом Саду, саопштили су организатори.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Реч је о делу чувеног француског композитора Шарла Гуноа, према либрету Жила Барбијеа и Мишела Кареа, а према истоименом Гетеовом ремек-делу светске књижевности о старом научнику Фаусту који је продао душу ђаволу како би удовољио својој незаситој жељи за ужицима и бескрајној интелектуалној радозналости.

Након успеха Вердијевог "Риголета", Опера СНП-а наставља сарадњу са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда.

"Да бисмо сазнали ко је модерни Фауст, прво морамо као археолози и посвећеници да откријемо ко је оперски Фауст и ко је Гуноов деветнаестовековни Фауст. Гуноов Фауст се умногоме разликује од Гетеовог Фауста. Он има у себи једну помало архаичну ноту на први поглед, а то је питање хришћанског система вредности у савременом друштву. Које је место поверењу, топлини, верности, лојалности у савременом свету опседнутом порнографијом, ужитком сватке врсте, терором лепоте", каже Николић.

Зато је, додаје, његов уметнички задатак да кроз представу докаже да Мефисто неће победити, а за то је, како каже, управо ансамбл новосадске опере показао невероватну спремност и способност реализујући најкомплексније режијске задатке.

"Уверен сам да ће публика уживати. На моменте ће бити шокирана, на моменте ће бити озбиљно разгаљена и дирнута, на моменте ће се дубоко запитати, а на моменте постидети. Но, управо то јесте функција опере - да додирне све наше најтананије емоције и да нам помогне да се запитамо као људи где смо, ко смо и шта смо" казао је Николић.

Директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков наводи да је идеја позоришта да пројектима попут "Мефиста" приближи публици оперу.

"Истовремено покушавамо да вратимо и извесну дозу престижа и гламура театру, да поново осети убуђење пред сваку нову премијеру. Мислимо да је прави згодитак у редитељу Александру Николићу који апсолутно разуме потребе, кроз режијску поставку, наше публике, те да смо до сада добили феноменалне реакције новосадске публике", каже Станков.

Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, који је са Опером СНП-а сарађивао у претходној сезони, када је дириговао на премијери Вердијевог "Риголета". Кореографију ће урадити Александар Илић.

Иначе, "Фауст" је први пут изведен у Паризу, 1859. године, у Српском народном позоришту прво извођење било је 1921. године, а потом су биле још три продукције.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести