„Госпођица Јулија”, представа бечког Бург театра, вечерас на отварању 49. Инфанта

Чувени „Бург театар” из Беча вечерас ће у Новом Саду отворити 49. интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант, који се од пре неколико година одржава у оквиру „Калеидоскопа културе”, манифестације „Новог Сада - европске престонице културе”.
2
Фото: Сузан Хаслер Смит / Бург театар

На сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, вечерас у 18 часова Бург театар ће извести представу „Госпођица Јулија” Аугуста Стриндберга, у режији Матеје Колежник. Непосредно пре извођења представе, фестивал ће отворити његов селектор, редитељ Александар Поповски, који истиче да је главну инспирацију за овогодишњи „Инфант” нашао између појмова мит и слобода.

- Мит је прича о нечему што је заувек обележило неко време, простор, људе. Мит је онај састојак који неку храну направи другачијом од остале, мит учини да једно време памтимо баш по некој одређеној музици у мору разних других - напомиње Поповски. - Прошли век је био век када смо освајали неосвојиве слободе. На свим пољима. Освајала се национална слобода, грађанска слобода, права жена, права мањина, права обесправљених, права да нема гладних и сиромашних, демократска права… И све се чинило да нам то припада и у 21. веку. Оно што нам је показало првих двадесетак година новог века је да у овом веку морамо научити да сачувамо све слободе које смо освојили. Слобода је нешто што морамо одбранити.

Најављен је и долазак директора „Бург театра” редитеља Мартина Кушеја, познатог у Европи по оперским режијама. Бечка “Госпођица Јулија” је иначе новија продукција овог театра, која је премијеру имала прошле године.

- Данас се поново налазимо у периоду транзиције у којој је сигурност све мања. Делимо исту несигурност о којој су писане драме из касног 19. века, и данас толико релевантне јер подсећају на поруке из периода преврата. Ми смо данас, на неки начин, једнако изгубљени као Жан и Јулија, актери Стриндбергове драме, колебљиви и дезинтегрисани. И увек – некада као и данас, када двоје сањаре, а трећи сплеткари, нема сумње ко ће приграбити власт - наводи се у најави представе.

По речима редитељке Матеје Колежник, гледаћемо причу о два изгубљена бића – господарици и слуги, који једне вреле ивањске ноћи имају глупи секс, а онда морају да преузму одговорност за своје поступке – испоставиће се – кобне.

Ремек дело Аугуста Стриндберга део је позоришног алфабета који прижељкује сваки глумац. Изведбом ове представе, глумци Бург театра померају границе поимања глуме и глумачког талента, посвећености, концентрисаности, сценске свеприсутности. Сведена сценографија, проницљиво и прецизно постављено светло доприносе раскошној једноставности ове изузетне представе. Глумачки и уметнички мастер клас какав се не сме пропустити - истиче се о овој представи и њеним глумцима Сари Викторији Фрик, Итану Тирају и Марези Ригнер.

Редитељка ове представе Матеја Колежник је једно од најважнијих имена словеначког театра. Позоришну и радијску режију је завршила у Љубљани, у класи професора Душана Јовановића. Данас се њене представе представе играју не само у Словенији, и Хрватској, већ широм Европе.


Јулијан Рахлин на Корзу

Отварање „Инфанта” и извођење представе „Госпођица Јулија” заказано је за 18 часова у Српском народном позоришту, управо да би публика могла да испрати и концерт „Калеидоскопа културе” на Корзу, на Булевару Михајла Пупина, који почиње у 20.22 часа. Звезда овог концерта је славни виолиниста и виолиста Јулијан Рахлин, који ће извести Брамсов Концерт за виолину и оркестар у Д-дуру, уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством Александра Марковића. На програму овог концерта је и Бетовенова Симфонија бр.5 („Судбинска”).


Након грандиозног и обећавајућег почетка са овим славним театром, утицајним у целој Европи, о чијем гостовању селектор Поповски наводи да „Инфант” тиме добија прозор у свет врхунског бечког позоришта, фестивал се наставља сутра гостовањем још једног врхунског театра, који долази из Будимпеште. Национално позориште Мађарске долази са представом „Војцек” Бихнера, коју је мађарска критика хвалила и издвојила од других по провокативном редитељском концепту Атиле Видњанског млађег, и ансамблу изузетних младих глумаца. И ова представа биће изведена на сцени „Јован Ђорђевић” СНП-а (публика је на сцени), али сутра с почетком у 20 часова.

Атила Видњански, млађи, је респектабилно редитељско име, „чије представе гарантују гледаност, из једноставног разлога јер дају другу визуру света каквог знамо. Оне су промишљене, духовите, паметне, интелектуално - а не простачки провокативне”. Видњански је такође и глумац, кога је у Мађарској позоришна јавност препознала као глумца у необичним интерпретацијама класичних дела у театрима у Пешти, и Дебрецену.

„Инфант” је такмичарског карактера, те ће о овогодишњим наградама одлучивати жири у којем су: глумац Озрен Грабарић (Хрватска), редитељка Соња Петровић и драматуршкиња Николина Ђукановић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести