Гранпри Плавом зецу

Представа „Потрага за плавим зецом“ Позоришта младих у Новом Саду, освојила је Гранпри на 52. Сусретима професионалних позоришта лутака Србије, чији је домаћин од 2. до 6. новембра било управо ово позориште.
д
Фото: Промо

Награђена је и Емилија Мрдаковић за режију ове представе, аутора Ирине Субаков, Марије Радованов, Слободана Нинковића, Саше Латиновића и Емилије Мрдаковић, рађене по мотивима песме „Плави зец“ Душка Радовића. Од пет равноправних глумачких награда, две су освојили глумци у овој представи Саша Латиновић и Слободан Нинковић.

- „Потрага за плавим зецом“ је представа која враћа наду јер је успела позоришним језиком да дочара жељу свих нас појединачно да спознамо себе и своје основне жеље у свету у ком живимо, а то је могуће једино у потрази за Плавим зецом, јединим на свету, кога сви замишљамо другачије – наводи у образложењу, након одгледаних шест луткарских представа, и додељених награда, жири у којем су били драмски писац и сценариста Игор Бојовић, председник, глумица Тијана Максимовић и костимографкиња Ирина Сомборац.

Пет награда на 52. Сусретима освојила је представа „Бела Грива“, рађена по мотивима дела Ренеа Гијоа, у режији Предрага Стојменовића, и извођењу Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда. Награде су додељене Љубинки Стојановић за текст ове представе, Борису Чакширану за креације лутака и сценографију, и глумцима Жељки Мандић и Горану Поповићу, као и Предрагу Грујићу, који је освојио награду „Милена Саyак“ за најбољег младиг глумца, а њу додељује Позориште лутака Ниш.

Пета глумачка награда отишла је у руке Даворина Динића, за улогу у „Принцези на зрну грашка“, рађеној по мотивима Андерсенове бајке, у режији Давора Драгојевића, и извођењу Позоришта лутака из Ниша. Овој представи припала је и награда за најбољу анимацију „Јанко Врбњак“, коју додељује Мало позориште „Душко Радовић“, а добила ју је Мирјана Ђорђевић.

Награђена је музика Лазара Новкова за представу „Ветар“, ауторски пројекат Анђелке Николић, у извођењу Позоришта за децу, Крагујевац.

Специјална награда за колективно глумачко-анимацијску игру припала је ансамблу представе на мађарском језику „Театру с љубављу“, аутор и редитељ Боњо Лунгов, у извођењу Дечјег позоришта / Сабадкаи ђермексиназ / Ђечјег казалишта из Суботице.

На 52. Сусретима је одлучивао и дечји жири, у саставу: Дејана Секановић, Никола Тубић, Лена Стејић, Јована Ковачевић, Данило Војновић, који је за најбољу прогласио представу „Бела Грива“, Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда.

У част награђених, представу „Вук са мирисом бобица” на затварању Сусрета извело је Ђечје позориште Републике Српске, Бања лука.

На 52.Сусретима професионалних позоришта лутака Србије учествовали су луткари из Крагујевца, Београда, Ниша, Суботице, Бања луке и Новог Сада. Позориште младих, наше најстарије луткарско позориште, основано је 1932, ову манифестацију организује у сусрет свом 90. рођендану, који ће прослављати низом програма током целе наредне године. Фестивал је уједно и један од уводних програма манифестације НС - Европска престоница културе.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести