ЗАВРШЕНО 64. СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ Најбоља “Хасанагиница” Новосадског позоришта

НОВИ САД: Представа “Хасанагиница” Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, у режији Андраша Урбана, проглашена је за најбољу, већином гласова жирија, на 64. Стеријином позорју, које је синоћ завршено проглашењем победника на сцени Српског народног позоришта.
Iz predstave “Hasanaginica” Foto: Novosadsko pozorište
Фото: Из представе “Хасанагиница” Фото: Новосадско позориште

За текст савремене драме “Козоцид” награђена је Вида Огњеновић  (већином гласова). Представу “Козоцид”, у режији Виде Огњеновић, извело је Градско позориште Подгорица (Црна Гора). 

Глумачке награде одлазе у руке Игора Ђорђевића, за улогу Професора у представи “Козоцид” (једногласно), затим Јоване Гавриловић, за улогу Петрије градске, у представи “Петријин венац”, рађеној према роману Драгослава Михаиловића, у режији Бобана Скерлића, и извођењу Атељеа 212 (једногласно), као и Мирјане Карановић, за глумачко остварење у представи “М.И.Р.А.” (већином гласова).

За најбољу је проглашена сценографија Герослава Зарића, у представи “Козоцид” (једногласно), и костими Татјане Радишић у “Петријином венцу” (једногласно).

Новоустановљена је и Стеријина награда за сценски говор, коју је први пут добио др Дејан Средојевић (већином гласова), за представу “Зла жена” Ј.С.Поповића, у режији Иве Милошевић, и извођењу Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз Суботица. У овој представи награђен је и сценски покрет Исте Степанов (једногласно).

Стеријина награда из Фонда „Дара Даринка Чаленић″, за најбољу младу глумицу додељена је Милици Сужњевић, за улогу Султане у представи “Зла жена” (једногласно), а за најбољег младог глумца припала је Ивану Марковићу, за улогу Добривоја у представи “Петријин венац” (једногласно).

Одгледавши осам представа у такмичарској селекцији, ове награде је доделио жири у коме су: књижевник Yевад Карахасан (председник), глумица Андреа Јанковић, драматуршкиња Дора Делбјанко, костимографкиња Драгица Лаушевић, и редитељ Душан Петровић.

- Овогодишње Позорје понудило је два погледа на театар и два типа театарског рада. Један тип је онај који се ослања на класичне драмске и театарске принципе, који дакле рачуна с високо артикулисаним ликом, сижеом који се развија у складу с неком иманентном логиком, са субјектом (а субјект је увек онај који говори) и његовим гласом. Други тип је онај у којем говорећи субјект није особа то јест лик, него група, театар колектива који се одриче артикулације за љубав гласноће. Избор који је овогодишње Позорје понудило, показао је да су ова два типа театра комплементарна а не међусобно супротстављена, да њихов однос није конфликт него драмска напетост. Зато је жири овогодишњег Позорја имао тежак и леп задатак – ваљало је нашим одлукама сачувати драмску напетост, као темељ избора, а истовремено показати комплементарност типова театра заступљених у избору. Чињеница да су одлуке жирија углавном донесене већином гласова, сведочи о томе да смо имали тежак и леп задатак, који смо озбиљно схватили - саопштио је жири.


“Дневникова” награда Марти Береш

Традиционалну награду листа “Дневник” за најбоље уметничко остварење на Стеријином позорију, ове године добила је глумица Марта Береш, за насловну улогу у представи “Хасанагиница”. Ову одлуку једногласно је доделио редакцијски жири у саставу: Игор Бурић (председник), Нина Попов и Наташа Пејчић.  


Међу осталим Стеријиним наградама је Стеријина награда за позоришну критику „Миодраг Кујунyић”, која је равноправно додељена Александру Милосављевићу за критику представе ”М.И.Р.А.”, објављену на Трећем програму Радио-Београда, и Андреју Чањију, за критику “Двадесет четири сата до револуције” (за представу “Олимп: у славу култа трагедије”), објављену у оквиру програма “Сумњива лица” Критичарског каравана. Одлуку је једногласно донео жири у саставу: Мирослав Радоњић (председник), Иван Меденица и Мирослав Стајић.

Стеријину награда „Дејан Пенчић Пољански“ Округлог стола критике добила је представа “М.И.Р.А.” (једногласно), по мишљењу жирија у саставу: Александар Милосављевић (председник), Ана Тасић и Игор Бурић.

Награду публике за најбољу представу (просечна оцена 4,66) добио је “Козоцид”.

Глумцу Тихомиру Станићу, Љубиши у “Петријином венцу”, додељена је (једногласно) награда продуцентске куће „Сцомедиасцо“ за епизодну улогу. О овој награди одлучио је жири у коме су: Даринка Николић, председница, Соња Дамјановић и Теофил Панчић.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести