Инфант окончан доделом награда: Гоблини мимо тренда

НОВИ САД: Својеврстан триптих “Грешка при слетању”/ “Ја сам гоблин”/ “Сребрни нож” позоришне трупе “Гоблин парти” из Јужне Кореје освојио је награду за најбољу представу у целини, чиме је завршен 46. интернационални фестивал алтернативног и новог театра (Инфант) Културног центра Новог Сада.
infant logo
Фото: Plakat za prošlogodišnji Infant, foto: Promo

Остварење трупе Гоблин парти користи пун спектар могућности позоришног језика, савременог плеса, традиционалних елемената... Мултимедијални искорак који се огледа кроз коришћење филма као интегралне компоненте представе још једном указује на танку линију којом се прожимају позоришна и филмска уметност. Уметници Гоблин партија су храбри да траже нешто друго од онога што је у свету тренд. Осетили смо са којом лакоћом играју, да њихови покрети нисту научени већ спонтани и у томе је снага њихове уметности. Њихова кореографија је изненађење, није предвидива”, наводи се у образложењу.

Жири који је радио у саставу новинарка Борка Голубовић Требјешанин, кореграфкиња Рита Гоби, редитељ Филип Марковиновић, за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика наградио је представу “Смрт Фашизму! О рибарима и слободи“ Рефлектор театра из Београда.

Представа “Људска срамота” Рете театра 41 из Италије награђена је за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности или стваралаштва у најширем смислу.

На 46. Инфанту, који је почео 25. јуна, а чији је слоган ове године гласио “У потрази за људскошћу”, новосадска публика је имала прилику да погледа 15 представа по избору селекторке Сање Крсмановић Тасић, у извођењу театарских трупа из осам држава (Немачка, Палестина, Јужна Кореја, Чешка, Италија, Швајцарска, Француска и Србија).

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести