„Пошто гвожђе“ у петак на Инфанту

Представа „Пошто гвожђе“ по мотивима истоимене драме и песама „Муштерија“, „Шта вреди доброта“, „Из немачког ратног буквара“ Бертолда Брехта, у режији Растислава Ћопића (Факултет драмских уметности Београд), догађај је дана на Интернационалном фестивалу алтернативног и новог театра.
е
Фото: Infant promo, Youtube Printscreen

Представа ће бити изведена у 20 сати, у Културном центру Новог Сада, који организује Инфант.

Брехтов скоро заборављени и ретко инсценирани поучни комад „Пошто гвожђе“ парабола је о јачању и ширењу фашизма у Европи непосредно пред Други светски рат, приказана кроз призму малог занатско-трговачког комшилука који је конкретна алегорија на односе између европских држава 1938. и 1939. године.Стављена у форму мрачног кабареа, ова представа вам нуди узбудљиву, духовиту, експресионистичку, језиву игру пуну гротескних и препознатљивих типова који ће вас насмејати, али и учинити да се запитате шта се деси ако забијемо главу у песак пред надолазећим злом, наводи се у програму. - У нашој представи, бавили смо се универзалним друштвеним и индивидуалним механизмима ширења зла: како из мрака једног крчећег желуца, дође до поробљавања читавог друштва? Зашто мали човек са свим својим архетипским особинама, својим делањем, односно одсуством делања, омогући да фашизам преовлада? – записао је редитељ Растислав Ћопић.

На програму Инфанта у петак у 20.30 је и један отворени, јавни догађај, у Католичкој порти. Реч је о представи „Бес 2“ Туле Лимнејос. „Бес“ је била представа коју је публика могла да види на отварању фестивала, а „двојка“ је резултат радионице коју је, заједно са плесачима из своје трупе, у међувремену водила кореографкиња Тула Лимнејос.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести