„Емигранти“ на Инфанту у четвртак

Програм Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра (Инфант) наставља се представом „Емигранти“ Марије Маки Липковски и Миклоша Микија Барне (Три гроша). Представа ће бити изведена у 20 у четвртак сати, у Културном центру Новог Сада.
e
Фото: Infant promo, Youtube Printscreen

„Три гроша” је трупа коју су у Београду основали млади позоришни професионалци са мисијом развијања алтернативне позоришне сцене у Србији. Представа „Емигранти“ настала је у Берлину. Њени аутори, позоришна редитељка из Београда и филмски редитељ из Будимпеште, дошли су у град снова, културну и партy престоницу Европе, у потрази за срећом. Иако партнери, њихове идеје о срећи су потпуно другачије.

Представа је настала из њиховог интимног судара са почињањем од нуле. Све личне и професионалне контакте, све оно што зовемо свакодневицом, све су то морали да оставе иза себе. Празан стан и празан именик као непомични центар вртлога дешавања, шаренила култура и језика којима се Берлин тако поноси – тако живе имигранти. Осуђени и приватно и професионално једно на друго, у дневној соби са столом и две столице њих двоје праве представу којом желе да изразе контрадикторност ситуације у којој се налазе. С једне стране ту је, надомак руке, обећани град, простор среће и слободе, а са друге изгубљеност, осећај неприпадања. Притисак да се човек оствари, да буде срећан, да успе сада када је главни изговор за неуспех – живот у Србији – отклоњен, функционише као стална препрека за остварење управо тих циљева. Материјална сигурност коју нуди живот у Немачкој такође се урушава када постане сама себи циљ и извор среће, уместо да служи као средство.

Представа је добитник награде за најбољу режију на АртОкраина фестивалу у Санкт Петербургу, Русија, 2015. године.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести