„Смрт фашизму! О рибарима и слободи“ у среду на Инфанту

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра (Инфант) Културног центра Новог Сада, који је отворен уторак и траје до 2. јула, наставља се у среду представом „Смрт фашизму! О рибарима и слободи“ Милене Миње Богавац (Рефлектор театар, Београд).
e
Фото: Infant promo, Youtube Printscreen

Представа ће бити изведена у 20 сати, у Културном центру Новог Сада.

Рефлектор театар је независна омладинска позоришна продукција, израсла из позоришног програма организације „Центар Е8“, чији је циљ био „мејнстримовање“ омладинског, ангажованог, новог и другачијег позоришног израза. Овај израз, настао на повлачењу знака једнакости између уметничког и активистичког, личног и политичког, естетског и едукативног, базира се на радионичким методама и техникама процесног позоришта. У фокусу њиховог рада су млади, с којима преиспитују друштвено релевантне теме. Досадашње продукције су „Мушкарчине”; „Црвена: Самоубиство нације”; „Жудња”; „Сумњиво лице” и „Да ли би хтела да се још понекад нађемо?”

„Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“ је документарна представа, али не и биографска драма. Истражујући причу о Иви Лоли Рибару, његовој породици, вереници Слободи Трајковић, али и читавој генерацији младих људи који су дали своје животе у борби против фашизма, аутори представе желе да, пре свега, кажу нешто о својој генерацији, себи, данашњим херојима и идеалима у које верују. О томе како они разумеју борбу против фашизма данас и о томе шта прича о породици Рибар, значи њима лично, у савременом политичком тренутку обележеном историјским ревизионизмом и јачањем националистичких струја, у региону али и у читавој Европи.

Замишљена као ангажована и едукативна, представа је настала кроз шестомесечни истраживачки процес, који је подразумевао низ предавања, радионица, посета местима страдања и антифашистичке борбе у Београду, колективна читања релевантне литературе, анализе релевантних филмова и књига. Представа се у великој мери заснива на грађи прикупљеној током процеса учења о Лоли Рибару, његовом брату Јурици, њиховом оцу, њиховим друговима и саборцима. Идеја је била да ко-аутори и извођачи представе, прођу кроз процес учења, како би, затим, своја знања поделили кроз представу.

- Зато што борба против фашизма никада није завршена. Зато што су заједници потребни хероји. Зато што је младим људима потребна вера у боље сутра. Зато што су им потребне инспирација и нада. Зато што млади данас нису „најгора генерација икада“. Зато што је тој генерацији потребно знање. Зато што онај ко зна да разуме прошлост, разуме и садашњост. Зато што верујемо у младе и у њихову веру у идеале. Зато што фашизми, у свету, поново подижу главе. Зато што морамо и ми да подигнемо своје. Зато што дижемо главу, онда када дигнемо глас. Зато што – млади. Зато што – не фашизам! – реч је Милене Миње Богавац.

Коаутори и извођачи су: Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић, Никола Живановић. Оригиналну музику компоновао је Драгољуб Ђуричић, сценски покрет и кореографију креирала је Андреја Кулешевић, костим Ивана Несторовић, а видео Иван Стојиљковић. 

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести