Изложба дела из колекције ДДОР-а у Галерији Матице српске

У Галерији Матице српске у петак, 24. септембра, у 18 часова биће отворена поставка „Трајне вредности – збирка уметничких дела ДДОР осигурања”.
Милан Коњовић: Жито, падина, 1981.
Фото: Милан Коњовић: Жито, падина, 1981.

У колекција ове финансијске куће готово је четири стотине дела сакупљаних током протеклих пет деценија, а изложбом, чији је аутор кустоскиња ГМС Ивана Јањић, биће обухваћено укупно осамдесет радова груписаних у четири тематске целине: Носиоци идеала, Рурални и урбани амбијенти као упоришта, Призори као полазишта за ликовна истраживања, те Митологија, историја, фантазија, меланхолија.

„Обрадили смо све што је прикупљено под кровом ДДОР-а и за ову прилику је направљен један од могућих одабира”, појаснила је на конференцији за новинаре управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски. „Јесте у питању мноштво дела, јесте реч о колекцији која је настајала и као помоћ и подршка савременим ствараоцима, и по основу откупа са уметничких колонија. Стога и јесте разнородна, али је управо та разнородност и њена вредност. И ми смо се трудили да кроз одабране теме укажемо на одређене специфичности и публици заправо покажемо нити које их везују”.       

Ђорђо Амброђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања, није крио да је поносан што ће збирка компаније, која је настајала деценијама, бити подељена с публиком - „јер култура и уметност јесу изузетно важан део наших живота”. „Традиција и култура можда не утичу на БДП. Али јесу важни чиниоци стабилности једног друштва, јер утичу на очекивања, ставове, на животне жеље, и самим тим су важни и за одлуку о томе да ли остати овде или отићи. Због тога је и наш циљ као компаније стварање и брига о трајним, оплемењујућим вредностима које чине друштво у којем живимо”, рекао је Маркеђани.  

Изложба „Трајне вредности”, којом се наставља дугогодишња сарадња Галерије Матице српске и ДДОР осигурања, биће и део Недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе. У питању је заједнички програм Фондације „Нови Сад 2022 - Европска престоница културе”, ГМС, ДДОР осигурања и Музичке омладине Новог Сада, који ће симболично започети у петак увече, у 20.22 сата. Како је у видео поруци најавио  Небојша Миленковић, директор Фондације, Недељу визуелне уметности представља пилот пројекат који ће показати како ће Калеидоскоп културе, као један од најважнијих програмских лукова целог ЕПК пројекта, функционисати и након 2022, уједињујући у култури заједништва установе културе, ванинституционалну сцену, слободне уметнике, приврдна друштва, али и саме грађане, не само као конзументе већ и као креаторе уметничких садржаја.

Након свечаног отварања Недеље визуелне уметности у петак од 21 сат на Тргу галерија наступиће Ребел брас ансамбл, изводећи препознатљиве нумере клупског блуз рока. У суботу ће од 10.30 и 12.30 бити приређени концерти класичне музике за најмлађе, најављена је и креативна радионица за децу „Нека машта лута Парком скулптура”, а дан ће заокружити два кустоска вођења кроз изложбу „Трајне вредности”, од 13 и од 17 сати, која ће у истим терминима бити организована и у недељу. Финале програма планирано је за 26. септембра, када ће у 11 сати започети Пикник са скулптурама, а потом ће концерт одржати Поситано String Quartet, гуудачки ансамбл кои свира џез, блуз, рок, поп и евергрин музику. 

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести