Изложба Милене Ивановић у Галерији огранка САНУ

У Галерији Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду, Пашићева 6, данас у 18 часова се оствара самостална изложба дигиталних колажа “Борба ПОЛОва” београдске уметнице Милене Ивановић. Изложбу ће отворити Оливера Ерић, историчарка уметности.
Промо
Фото: Промо

Овом серијом радова ауторка је желела да преиспита улогу потрошача али и однос према материјалном, пожељном и лепом у данашњем друштву. По њеним речима унутрашњи конфликт изазива жеља/ потреба за “лепим, актуелним и брендираним” и са друге стране схватање површности овакве потребе.

- Ако моду посматрамо као уметност (што креације великих модних имена свакако јесу) да ли је тада више оправдано задовољити површну потребу? Да ли се тада куповина одевног предмета ближи куповини слике или скулптуре и зашто такво размишљање чини да се осећам лагодније - каже Милена Ивановић.

Ауторка је изабрала један од најкласичнијих свакодневних одевних предмета, поло мајицу и фокусирала се на брендове који су уско везани за овај комад одеће- Лакост и Ралф Лорен у жељи да преиспита да ли ће површност добити неку дубину уколико ову одећу искористи за стварање неке своје, друге уметности. Логои ових брендова (Ралф Лоренов поло играч и поло медвед- „Поло Беар цоллецтион“, Лакост крокодил и птице које су се нашле на њиховој колекцији посвећеној угроженим животињама) су смештени у пределе које је осмишљавала од актуелних колекција поменутих брендова, користећи фотографије одеће са званичних сајтова.

Милена Ивановић (Београд, 1996) дипломирала је 2019. а мастер студије завршила 2020. на Факултету ликовних уметности у Београду у класи редовног професора Добрице Бисенића. Добитник је стипендије ”Доситеја” фонда за младе таленте. Чланица је УЛУС-а од ове године. Ово јој је друга самостална изложба, а учествовала је на неколико групних.

Изложба траје до 21. априла.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести