Израелски Батшева ансамбл 4. априла гостује у Новом Саду

Израелски омнибус комад „Три” кореографа Охада Нахарина и Батшева ансамбла из Тел Авива, биће одигран три пута на 19. Београдском фестивалу игре: 1. и 2. априла у земунском Мадлениануму и 4. априла у Српском народном позоришту у Новом Саду.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Светска премијера ове фрагментарне представе изведена је још 2005. године у чувеном Сузан Делал Центру у Тел Авиву, да би кореограф Охад Нахарин комад обновио током пандемије са младим извођачима Батшева ансамбла. „Међутим, када се Нахарин сретне са новим играчима, он увек заправо креира нову представу иако је у питању адаптација, односно обнова старијег комада. Он користи њихову нову енергију, даје играчима посебну слободу да могу изразити своју креативност и индивидуалност”, објаснила је Гили Навот, уметничке директорке Батшева компаније игре.

По њеним речима, комада се састоји из три дела. Први носи назив „Беллус„, означава лепоту, други, „Хумус„, представља земљу као есенцију, док трећи „Секус„ представља потврду „онога шта ми јесмо и шта јесте”. При томе све време играчи ове успешне израелске играчке трупе испитују сопствене границе стварајући композицију силе, брзине и страсти. Истовремено, стални процес истраживања Охада Нахарина заправо је резултат његове бескрајне радозналости, оштре интуиције и фасцинације телом и покретом. „Језик и путовање овог комада су јединствени, јер се он креће од нечег што је чисто или на неки начин прочишћено. На почетку је дело изузетно страствено, делује смирено, а онда изненада долази до ломљења облика, форме и реда, слома једне трансформације која ће доћи на своје на самом крају представе”, навела је Гили Навот.

Батшева компанију игре основала је 1964. године бароница Батшева де Ротшилд, а од 1989. седиште трупе је славни Центар Сузан Делал у Тел Авиву. Охад Нахарин је преузео улогу уметничког директора трупе 1990. и водио је готово пуне три деценије, да би се 2018. године повукао са те позиције, али је наставио да ради као стални кореограф трупе. Данас Батшева има 40 играча из целог света, који изведу више од 250 представа годишње пред око 100.000 гледалаца.

        М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести