Јубиларни 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине од 19. до 26. априла

Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина подсећа да ће се од 19. до 26. априла одржати јубиларни, 70. Фестивал професионалних позоришта Војводине, у нешто измењеном концепту у односу на 68. и 69. издање, које је омогућавало праћење свих представа у овом зрењанинском позоришту.
FPPV-Plakat
Фото: Printscreen

- Овогодишњи Фестивал измешта играње селектованих представа (селектор Слободан Савић) у позоришта широм градова Војводине – у Нови Сад, Суботицу, Сомбор и Вршац, дајући на част Зрењанину да као домаћин свечано отвори и затвори 70. ФППВ – наводе у НП “Тоша Јовановић”.

Девет позоришта Војводине, колико их учествује на овогодишњем Фестивалу, извешће 12 представа: седам драмских и четири представе за децу у такмичарској конкуренцији, као и једну у част награђених.

- Будући да су противпандемијске мере и даље на снази, те да институције позоришта представљају пример одговорног понашања које доприноси општој здравственој безбедности становништва, одлуком Заједнице професионалних позоришта Војводине представе се играју у матичним позориштима селектованих представа (прошлогодишња селекција пренета је на ову годину јер 70. ФППВ није одржан 2020.), док се свечано отварање Фестивала и промоција публикације 70. Сусрета фестивала позоришта Војводине (приређивачи Дејан Пенчић Пољански и Горан Ибрајтер) и затварање Фестивала са доделом награда, одржава у НП „Тоша Јовановић” – додају у зрењанинском позоришту.

Свој заинтересованој публици, која неће моћи да гледа представе у позориштима због ограниченог броја места у салама, биће омогућено онлајн праћење свечаног отварања и затварања фестивала на Фејсбук страници НП “Тоша Јовановић“, на којој ће се такође објављивати и распоред играња и каталог Фестивала, као и Дневник фестивала (8 издања), са актуелним фестивалским дешавањима.

Селектоване су представе: “Господин Мокинпот”, Петер Вајс, режија Љубослав Мајера, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин; “Семпер идем”, Ђорђе Лебовић, режија и драматизација Горчин Стојановић, Народно позориште Сомбор; “Густав је крив за све”, концепт и режија Кокан Младеновић, Позориште „Костолањи Деже”, Суботица;“Радничка хроника”, Петар Михајловић, режија Вељко Мићуновић, Народно позориште – Народно казалиште – Непсзинхаз Суботица, Драма на српском језику; “Травничка хроника”, Иво Андрић, режија и драматизација Никита Миливојевић, Српско народно позориште, у сарадњи са Народним позориштем Сомбор; “Ана Карењина”, Лав Николајевич Толстој, режија Дејан Пројковски, Новосадско позориште – Ујвидеки синхаз;“Ујка Вања”, Антон Павлович Чехов, режија Андреј Носов, Народно позориште „Стерија” и Хартефакт фонд, Београд;

Међу представама за децу изабране су: “Немушти језик”, Миливоје Млађеновић, режија и адаптација Јован Грујић, Народно позориште „Стерија”, Вршац; “Дивљождер”, текст и режија Јован Царан, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин (Луткарска сцена на српском језику); “Три мускетара”, Александра Гловацки по истоименом роману Александра Диме, режија Предраг Штрбац, Дечје позориште – Ђечје казалиште – Сабадкаи ђермексинхаз, Суботица; и “Позоришту с љубављу”, режија: Боњо Лунгов и Константин Каракостов, Дечје позориште – Ђечје казалиште – Сабадкаи ђермексинхаз, Суботица (представа на мађарском језику).

У част награђених биће одиграна представа “Заљубљивање”, ауторски пројекат Оље Ђорђевић, у извођењу Позоришта младих, Нови Сад.

Како истиче сеелектор Слободан Савић, нема никакве сумње да је ковид-19 не само зауставио него и преполовио позоришну продукцију, пођеднако у Србији као и у свету, али пандемија, ни на који начин није утицала на селекцију 70. фестивала професионалних позоришта Војводине, јер је селекција и објављена у року предвиђеном Статутом фестивала.

- У образложењу селекције 69. фестивала професионалних позоришта Војводине констатовао сам да је продукција у професионалним позориштима Војводине у односу на прошлу, али и неколико претходних сезона преполовљена ако говоримо о целовечерњим представама, а да је ситуација у продукцији представа за децу још гора. Гледано из исте перспективе, имајући на уму продукцију представа између два Фестивала, број премијерних целовечерњих представа је додатно смањен, а број представа за децу је буквално десеткован. Дакле, тренд опадања је настављен, иако имам вазда на уму да квантитет непроизводи увек и нужно квалитет. Али, чињенице које износим су онеспокојавајуће и нису, понављам, последица вируса ковид-19 нити све оскуднијих буџета наших позоришта који су, уз ретке изузетке, срамно мали. Реч је о квантитативном и о квалитативном опадању – указује селектор Савић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести