Лијешевић у Ужицу награђен за „Читача“ и “Употребу човека”

УЖИЦЕ: Представа „Читач“, настала по мотивима романа Бернхарда Шинка, у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића, копродукција Београдског драмског позоришта и БЕО АРТА, проглашена је за најбољу на управо завршеном 25. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу, одржаном од 4. до 9.јуна.
l
Фото: Četiri nagrade za predstavu "Čitač"/Promo (BDP)

Лијешевићу је припала и награда „Ардалион“ за режију ове, као и представе „Употреба човека“, рађену по роману Александра Тишме, у извођењу Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз. Мирјана Карановић је за улогу Хане Шмиц у представи „Читач“ освојила награду за најбољу женску улогу, а за мушку Марко Грабеж, који је у овој представи играо Михаела Берга.

Жири у саставу: редитељ Светозар Рапајић, председник, глумица Драгана Варагић и продуцент Јанко Љумовић, истакао је да победничка представа тему кривице и одговорности приказује узбудљивим и високо артикулисаним уметничким средствима. За Мирјану Карановић навели су да је пробраним и прецизним глумачким средствима на узбудљив начин остварила сложене трансформације лика и изнела тему кривице и одговорности. Глумцу Марку Грабежу жири је упутио похвалу да глумачки суверено, емотивно и интелигентно доказује могућност људскости и у најтежим временима.

За епизодну улогу, награда „Ардалион“ припала је Сањи Марковић, Симки у представи „Путујуће позориште Шопаловић“, Љубомира Симовића, у режији Јагоша Марковића, Југословенско драмско позориште. Награђена је сценографија Жељка Пишкорића за „Употребу човека“, као и костими Марине Сремац за ову представу. Глумећи у овој представи више ликова, Аљоша Ђидић добио је награду „Ардалион“ уа најбољег младог глумца, као и „Политикину“ награду „Авдо Мујчиновић“.

Специјалну награду „Ардалион“ освојио је ауторски тим и ансамбл представе „Радничка хроника“, Петра Михајловића, у режији Вељка Мићуновића, Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз из Суботице.

Награде су донете већином гласова.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести