“Мадам Батерфлај” у среду први пут у сезони на сцени СНП-а

НОВИ САД: Чувена опера "Мадам Батерфлај" Ђакомоа Пучинија у среду ће први пут у новој сезони бити изведена на сцени "Јован Ђорђевић" Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду са гостујућим диригентом из Бугарске Дианом Чобановим, саопштили су из СНП-а.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Музичко-сценско дело у три чина одушевљава потресном музиком, нарочито у трагичном врхунцу драмског заплета, а у основи Пучинијевог ремек-дела су искрена и потресна љубав Јапанке Ћо-Ћо-сан, зване Мадам Батерфлај, њена чежња, велика љубав и оданост према вољеном човеку, чак и по цену проклетства које јој прети у њеној затвореној заједници.

Оно што је посебно у овом извођењу јесте чињеница да као гост СНП-а, опером диригује маестро Диан Чобанов, иначе директор Народног позоришта из Пловдива, Бугарска.

Једну од својих најпопуларнијих опера Пучини је компоновао на текст познатих либретиста Ђузепа Ђакозе и Луиђија Илике, а премијерно је изведена пре 115 година, 17. фебруара 1904. у Милану, и од тада заузима стално место у репертоару готово свих озбиљних оперских кућа широм света.

У улози хероине Ћо-Ћо-сан је Данијела Јовановић, верну Сузуки тумачи Вишња Радосав, у улози поручника америчке морнарице Ф. Б. Пинкертона је Александар Петровић, док америчког конзула Шарплеса тумачи Васа Стајкић.

Јунакиња Кет Пинкертон је Верица Пејић, проводаџију Гороа интерпретира Игор Ксионжик, јапански свештеник Бонза је Страхиња Ђокић, Комесар - Бранислав Станков, Службеник регистратуре - Александар Толимир, Мајка Ћо-Ћо-сан је Марта Јакобац Морар, и дете - Вила Малешев.

Оперску режију Младена Сабљића обновила је Катарина Матеовић Тасић, сценографију Фрање Поточника обновио је Далибор Тобџић, костиме креирала Стана Јатић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, који учествује уз читав орксетар СНП-а.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести