Мировић: Народно позориштe у Суботици у функцији до краја године

„Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, финансираће завршне радове на адаптацији, реконструкцији и доградњи Народног позоришта у Суботици, са додатних 674 милиона динара.
2
Фото: vojvodina.gov.rs

Под сводовима Народног позоришта у овој години имаћемо прве наступе суботичких уметника и уметника из земље и света“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић данас у Суботици, након потписивања уговора за извођење VIII/2 фазе радова.

Укупна вредност уговора износи 1,15 милијарди динара са ПДВ-ом, од чега је Министарство културе обезбедило 400 милиона, а Град Суботица 80 милиона динара.

„Суботица ће добити објекат који ће бити храм културе и седиште културних збивања, а у будућности, верујем, и место којим ћемо се поносити и где ће уметници имати простор и услове достојне овако великог и успешног града. Уз бројне изазове и проблеме можемо да кажемо да ћемо бити генерација која ће завршити радове на реконструкцији Народног позоришта у Суботици, и да ћемо у овој години Позориште вратити у функцију. Из жеље да убрзамо радове, Покрајинска влада је за реконструкцију у овој последњој фази издвојила новац у прошлогодишњем ребалансу буџета и та одлука је убрзала процедуру и довела до плана да радове завршимо ове године. Успели смо као тим уз међусобну координацију да обезбедимо део средстава да радови почну“, изјавио је Мировић.

Председник је најавио да ће Суботица ове године добити нови аквапарк  и спа центар, што је још једна заједничка инвестиција Владе Србије, Покрајинске владе и Града Суботице.

„Суботицу очекује и реконструкција односно рехабилитација великог броја улица. И тај посао ћемо заједнички финансирати са Градом“, истакао је Мировић.

Према речима градоначелника Суботице Стевана Бакића, са овом фазом биће окончани сви завршни грађевинско-занатски радови у свим блоковима зграде осим у концертној дворани, која је сама по себи засебна целина и радиће се у наредној фази. Народно позориште ће на располагању имати главну позоришну салу, камерну сцену, пробне сале као и све потребне просторе за рад глумаца, технике и администрације.

„Дугујемо захвалност председнику Републике, Влади Србије и Покрајинској влади на великој помоћи не само када је реч о финансирању радова на Народном позоришту, већ и за подршку коју нам пружају у реализацији пројеката у свим областима – саобраћајној инфраструктури, екологији, спорту“, изјавио је градоначелник Бакић.

Уговор су потписали начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик и директор „СМБ градње“ Предраг Петрићевић.

Потписивању уговора присуствовали су и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и директор Народног позоришта Милош Николић.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести