Отворено позориште Бора Станковић, врањски светионик културе

ВРАЊЕ: После седам година реконструкције, вечерас је у Врању свечано отворено позориште "Бора Станковић", у присуству глумаца, културних посленика, љубитеља позоришта, градских званичника и председника Србије Александра Вучића.
av_pozorisste_pokr
Фото: Танјуг (Видео)

Позориште је седам година било затворено после пожара који је 2. јула 2012. године захватио зграду, а у реконструкцију је уложено око 370 милиона динара.

За почетак рада у новој згради на репертоару су опера "Коштана" Народног позоришта у Београду, у режији Југа Радивојевића, као и "Нечиста крв" домаћег театра.

Отварање позоришта у којем је прва представа одиграна 30. јануара 1896. године велики је дан за Врање.

"Позориште се после седам година вратило кући", рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Он је рекао да се Врањанци добро сећају 2. јула 2012. године, када је позоришна зграда "потпуно изгорела у подметнутом пожару", а сада је уследио срећан епилог.

"Неверицу и тугу заменила је јака жеља да се обнови храм богиње Талије", рекао је Миленковић и захвалио свима који су помогли обнову позориштва.

"Савремено здање потврда је да Србија ствара и брине о сваком граду и свим грађанима", рекао је Миленковић.

Фото: Слободан Миленковић, фото: Танјуг (Видео)

Захвалио је председнику и влади што су препознали значај врањског позоришта и помогли обнову, као и свим глумцима који су, каже, истрајали у борби да позоришни живот не замре.

"Нека наш светионик културе вечно сија, на радост свих", поручио је Миленковић.

Зграду пожоришта је 1892. године изградио врањски трговац Јанча Јовановић.

Прва представа одиграна 1986. године био је Његошев "Горски вијенац", у режији Радоја Домановића, ондашњег професора Гимназије у Врању.

Уследио је период који је обележила иницијатива омладине и градске интелигенције која ће између два светска рата припремати и показивати бројне позоришне комаде.

У пожару 2012. године су уништени - дворана, бина, фоаје, подрумски део. Део архиве, документација и неки костими сачувани су, али оштећени због дима и чађи.

Ватра је, према првим сазнањима, избила иза Позоришта, на бини дискотеке.

Поступак против осумњичених за подметање пожара траје у Основном суду у Врању, предмет је у завршној фази.

Претходних година, глумци су и без своје сцене били успешни на домацој и медународној сцени.

Дела најпознатијег Врањанца, по коме позориште и носи назив, "Боре Станковића", оживљавана су на позорници више пута.

Већ 33 године за редом, Позористе успешно организује "Борине позоришне дане", на којима је до сада приказано више од 400 представа, а учествовала су бројна позоришта из земље и иностранства.

Испуњавамо обећања, обнављамо уништено и отварамо затворено

У реконструкцију позоришта "Бора Станковић" у Врању држава је уложила укупно 359 милиона динара, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић на свечаном отварању позоришта и истакао да је та зграда сведочанство искрене намере да се улаже у културу и да се испуњавају дата обећања.

Вучић је истакао да цени људе који дрзе своју реч и додао да се он обавезао да се обнови оно сто је уништавано и затварано.

"Одржали смо реч, ради Народни музеј у Београду, Музеј савремене уметности...буде се из сна центри културе", казао је он, најављујући да ће од Суботице до Врања, а не само у Београду, бити отварана позориста и музеји.

"За разлику од самозване, а тиме и лажне кутлурне елите, која се трудила да у протеклом периоду затвара биоскопе, позориста музеје и библиотеке, ми тако не можемо и нећемо", поручио је Вучић.

Фото: PREDSEDNISTVO SRBIJE

Најавио је да ће веће плате имати радници у сфери културе, јер то заслужују како би са више ентузијазма образовали и васпитавати генерације које долазе.

Вучић је подсетио да је зграда позоришта изгорела 2012. године и нагласио да је држава морала да уложи велики новац у његову обнову, јер без тог позоришта културни живот Србије није могао да буде потпун.

"Реконструкција је била инжењерски захтевна, није била ни лака, ни јефтина. Република Србија је уложила 173 милиона динара, а град Врање 186 милона", рекао је Вучић и напоменуо да је и од дела новца који је обезбедио град - добар део добио опет од државе.

Вучић је честитао глумцима који су чували позориште и када зграде није било и додао да је то била велика ствар за грађане који су их гледали и, како је рекао, надали се бољим данима.

Председник је казао да су глумци из Народног позоришта могли да долазе у Врање новим аутопутем и истакао да је држава, иначе, много новца уложила у развој пчињског и јабланичког округа.

"Али, не би вредело ништа да није било вас који сте чували душу позоришне уметности и борили се за градњу овог прозоришта и дочекали да можете представе да одржавате".

Вучић је рекао да је Бора Станковић, чије име носи градско позориште, био најбољи хроничар свога времена и подсетио да га је Јован Дучић назвао песником, високо ценећи његово дело.

Вучић је рекао да скоро да нема писца у Србији који је био толико значајан за град у коме је рођен као што је то био Станковић и додао да су "и Коштана и Митко" из његовог дела усађени у свест људи тог дела Србије.

Председник је приметио да Бора Станковић има у Врању и своју улицу, парк, школу и позориште, иако је живео свега 51 годину, а од тога је 33 године био писац.

Вучић је подсетио да иза Боре практично није остао ниједан рукопис, јер су изгорели у Првом и Другом светском рату.

"Ова зграда је добро сведоцанство о насем циљу и искреном труду и борби народа и људи у Врању", рекао је Вучић.

Он је цитирао и речи Боре Станковића: "Ако си се упутио према циљу, а тим путем почео да застајкујеш и камењем гађаш сваког пса који на тебе лаје, никада на циљ нећес стићи", и поручио:

"Ми свој циљ знамо и никаква препрека која нам се испреци на путу неће нас спрецити да до њега дођемо".

Вучић се захвалио на добродошлици грађанима који су га сачекали и поздравили испред позоришта.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести