Почиње онлајн Фестивал студентског позоришта

Данас почиње Фестивал студентског позоришта, који се ове године одржава у форми онлајн јавних читања пет драма студената са позоришних академија из Сарајева, Загреба, Београда, Новог Сада и Бирмингема.
Јутјуб/Најава премијере јавног читања драме „Пад Авале”
Фото: Јутјуб/Најава премијере јавног читања драме „Пад Авале”

Јавна читања ових драма до скоро су снимана, и публика ће данас моћи да погледа први од пет снимака, који ће бити приказани на Јутјуб каналу Академије уметности у Новом Саду, такође и на њеној Фејсбук страници.  - Ове године смо се определили да представимо студенте драматургије наше и других академија из окружења. Наши студенти режије, глуме и продукције су припремили јавна читања тих текстова, студенти су снимали јавна извођења, а премијера се очекује данас на Јутјуб каналу АУНС. Поред овога, биће штампана књига драмских текстова са преводима на енглески, односно српски језик – сазнајемо од професорке Љубице Ристовски, руководиоца овог пројекта.

Фестивал данас у 18 часова отвара загребачка Академија драмских умјетности, која учествује на овом фестивалу с драмом „1/2“ своје студенткиње Петре Плеше, у режији Милане Никић. У глумачкој подели су: Филип Клицов, Јелена Лончар, Марија Фелдеши, Срђан Кнер, Емилија Милосављевић и Александар Сарапа. Продуценткиња је Лана Милешевић.

Такође данас, од 20 часова, биће емитован снимак јавног читања представе „Пад Авале“ ауторке и редитељке Мине Петрић, студенткиње Академије уметности у Новом Саду. У улогама су: Андријана Ђорђевић, Дарија Вучко, Стефан Старчевић, Алекса Јовчић, Магдалена Мијатовић, Емилија Милосављевић и Бранислав Ћалић. Продуцент је Никола Лојпур.

Студенткиња Универзитета у Бирмингему Роксен Корда ауторка је драме „Спрезање! Бајка о Ентропији“, коју је режирала Ружица Ања Тадић. Ова представа ће бити емитована сутра од 18 часова. Ликове у драми тумаче: Марија Жеравица, Ана Милосављевић, Ана Стевић, Невена Неранyић и Ненад Ј. Поповић. Продуцент је Милош Милошевић.

Драму „На граници“ написала је Емина Ковачевић, студенткиња Академије сценских умјетности у Сарајеву, а режирао је Владислав Велковски. Снимак овог јавног читања биће емитован сутра од 20 часова. Улоге су поверене Магдалени Мијатовић и Алекси Јовчићу. Продуценткиња је Маја Туцић.

На крају Фестивала, у среду 30. децембра од 20 часова, биће емитован снимак јавног читања представе „Никад нисам“ студенткиње Факултета драмских уметности у Београду Милице Радојчић, коју је режирао Алекса Пантић. Играју: Андријана Ђорђевић, Анђела Пећинар, Александар Сарапа, Страхиња Пушкаревић, Стефан Старчевић, и Игор Грекса. Продуценткиња је Милица Милићевић.

Руководилац снимања је Силард Антал, а АВ продукције Александар Стојшин. Камермани су Елида Месарош Лајко и студенти АУНС, за светло су задужени Жарко Лазић и студенти АУНС, а за звук  Александар Стојшин и студенти АУНС. Продукцију потписују такође студенти АУНС.

Пројекат су подржали: Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, и Градска управа за културу Града Новог Сада.             

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести