“Предео с аргонаутима” за крај фестивала Синерџи

НОВИ САД: Трећи међународни фестивал театара мањина “Синерџи” биће завршен вечерас у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз извођењем последње представе у овогодишњег програму “Предео с аргонаутима” Фрејс театра Бозен из Болцана у Италији. Представа почиње у 19 часова.
s
Фото: Promo

“Обала ђубришта” (1982/83), са потпуним насловом “Обала ђубришта, Медеја као материјал, Предео са аргонаутима” је Милерова савремена верзија на тему Медеја-Јасон, али и много више, подсећа се у најави ове представе.

Како се додаје, у њиховој верзији „комад“ има 18 сцена и колаж је текстова из дела најважнијег немачког драматичара после Брехта. “Предео са аргонаутима” третира катастрофе које делују на човечанство. Предео може бити једна мртва звезда са трагачима за несталима из неког другог времена који проналазе мртву особу. “Ми причамо причу о три мушкарца (илити: мушкарцу) и жене (илити: три жене). Три астро-арго-наута, на планети смрти (или живота) у прошлости или будућности, у свету са или без жена.

Представа дотиче митове “о Јасону, аргонаутима (о моделу универзалне колонизације света), мит о Херкулу (и његовој борби са Хидром / женом ) и мит о првом модерном (историјском) човеку (као што  је рекао немачки филозоф Адорно), Одисеју (продубљен митом о Орфеју, уметнику-интелектуалцу)”.

Грчки наративни материјал о аргонаутима смо адаптирали и урадили модерну инсценацију. Група мушкараца креће се на пут ка откривању нових подручја. Као што су некада “варвари” аргонауте, тако и они желе да “науче” чудне народе свом виђењу света. Путовање их доводи до планете која је толико опустошена да је попут планине смећа. Ово су заоставштине претходних освајања. Једини који још увек живе тамо су жене. Између полова настаје сукоб који се своди на идеолошку битку. Чини се да по први пут та мала група мушкараца не треба да потчини „домороце“ и земљу својим методама. Њихове некадашње карактерне снаге претварају се у слабости. Тлачитељи су сада под притиском, а крај мушкараца запечатио је и крај мушког погледа на свет. Преживеле су само жене. Све је то изражено врло емоционално кроз својствени стил..., наведено је у најави ове представе.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести