Представљен програм "Позоришног пролећа" у Шапцу

БЕОГРАД: "Позоришно пролеће" одржаће се пети пут од 6. до 13. априла под слоганом "Време, отисак, сећање" у Шапцу.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Селектор Зоран Карајић одабрао је седам представа од 45 колико је пријављено.

Међу њима су "Сумрак богова" (БДП), "Коса" (Позориште младих Нови Сад и Новосадско позориште), "Семпер идем" (НП Сомбор), као и "Травничка хроника" (СНП из Новог Сада и НП Сомбор).

Такође, на реперторау су и "Употреба човека" ( Нови тврђава театар, Будва град театар, Eastwest центар из Сарајева и Новосадско позориште), као и "Lepa Brena project" Битеф театра и "Tre sorelle" Звездара театра.

У част награђених биће играна представа "Нечиста крв" у извођењу Позоришта "Бора Станковић" из Врања.

Селектор је истакао на данашњој конференицији у Звездара театру да није било лако одлучити које представе могу да понесу епитет најбољих, а да представљају једну жанровску лепезу.

"Тема је време и човеков отисак у времену, отисак човековог стопала у земљи који је могао да настане и данас и пре много година. Питање је, дакле, шта можемо да видимо из њих, како да их тумачимо, да ли их разумемо, да ли могу нечему да нас науче", објашањава Карајић.

Академик Душан Ковачевић, председник одбора, изразио је задовољство што се фестивал "лепог и романтичног имена" организује по пети пут и честитао Мири Бањац за све награде које је добила и које је заслужила.

Бањац је истакла да је њен посао као члан одбора, у овом "врло драгом и лепом фестивалу који има своју историју и велику референце" да пружи љубав и енергију.

"Фестивали нису само спектакл великих представа, већ позоришни сусрети где се размењују муке и искуства", каже Мира.

Она додаје да је важно чути проблеме театара из мањих градова и места јер је јако тешко скупити глумце за једну представу.

"Кажу фестивали су скупи - и треба да буду скупи, јер нам дају прилику да се сретнемо и поделимо инспирацију, љубав и разумевање за ситуацију у којој се налазе многа позоришта која и поред толико проблема скупе глумце са невероватним ентузијазмом и снагом", каже глумица.

Позориште је за њу број један због сусрета са публиком "која је живо месо које пулсира заједно са глумцима", а како истиче, тај сусрет је незаменљив.

"Важно ми је шта је публика однела кући након тих представа и док сам жива увек ћу бити око позоришта и око фестивала јер је то мој живот", истакла је Бањац.

Драгоценост уметности у мањим градовима, истакао је и Воја Брајовић у име уметничког савета, истакавши да је центар напора и напретка културе нашег народа управо у местима у унутрашњости.

"Наша култура је потекла из тих градова, а ови фестивали су драгоцени јер је сваком глумцу његово двориште мало, и космос је мали, зато је важно да представе путују", казао је Брајовић.

Деведесетих су позоришта била пунија од цркви, истиче глумац, јер су људи знали да их тамо нико неће лагати, а данас су пуна јер им је доста политичког И људског примитивизма. "Нисам сигуран да ли позоришта оправдавају све то, некада су висе показивала ка неком бољем путу и изласцима из тунела ка светлости. Важно је да се публика не изневери јер због ње постојимо", истакао је Брајовић.

Директорка Шабачког позоришта Миња Богавац најавила је богат пратећи програм у оквиру којег ће бити организовани разговори након представа, јавна читања најбољег драмског текста, као и трибине на којима ће бити представљена млађа генерација са драматургије.

Биће организована и сцена "Ласта" за најмлађе у оквиру које ће бити одиграна у шабачким обдаништима интерактивна представа Гордане Тасић "Још само данас у вашем граду".

Богавац ће модерирати и разговоре са чланом жирија Дином Мустафићем и многим другима…

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести