Представом "Талог" Жиге Дивјака наставља се 49. ИНФАНТ

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра  - Инфант; почео је 49. пут овог викенда у Новом Саду, и већ су изведене две од четири представе овогодишњег програма. Представе је изабрао редитељ Александар Поповски, који је, отварајући фестивал, истакао да му је огромно задовољство и част што је могао да буде селектор овогодишњег фестивала.
1
Фото: Д. Милосављевић/ Селектор Поповски на отварању

- Позориште је један од најгениознијих човекових компромиса са самим собом. У њему он изводи и забавља друге, прави се важан и забавља себе, а притом остаје један од најмоћнијих инструмената за истраживање и покушај да схвати самог себе, свет у коме живи и своје место у том свету. Ту је обиље мира и мелодије, поетике и снова, љубави и заноса. Све оно што нам недостаје кад одемо напоље – рекао је Поповски. - Често нам кажу да стварност требамо пресликати на сцени, да је то наше посланство. Мени се чини да је као никад до сада важније да будемо ствараоци и инспирација за другу стварност. Да се ту на сценама роди нова идеја која неће пресликавати само стварност, него ће је креирати, оплеменити и инспирисати. Нека овај Инфант буде тај мали пламен који илуминира од унутра ка вани.

Прво вече већ је најавило да ће тај пламен ипак бити већи, јер је био у прилици да осветли велики и значајан “Бург театар“ из Беча, који је дошао код нас, и са којим је у Нови Сад допутовао чак и његов директор Мартин Кушеј, иначе познат на европским сценама по оперским режијама. „Бург театар“ је извео Стриндбергову „Госпођицу Јулију“, у режији Матеје Колежник. Наредне вечери, такође познато и признато, гостовало је Мађарско национално позориште из Будимпеште, које је извело Бихнеревог „Војцека“, у режији Атиле Видњанског млађег.

Главни такмичарски програм вечерас се наставља у 20 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, с представом „Талог“ Катарине Морано, у режији Жиге Дивјака, и у извођењу Местног гледалишча из Љубљане. Нови Сад ће на Инфанту тако упознати овог све познатијег словеначког редитеља пре Битефа, на којем такође ускоро учествује.

- Представа „Талог“ истражује оно што ће остати за нама, кад нас једном више не буде. Нешто ће можда стати у кутије, али шта ћемо с оним што се не може никуда поспремити, с оним што смо наследили, што је пребачено на нас, с оним што ће они, који остају, носити са собом? Шта је то што остаје, кад на крају живота, усмереног искључиво у будућност, те будућности нестане? И кад тако генерацију за генерацијом само журимо и журимо, шта ће заправо остати оној последњој генерацији, која неће имати никоме више ништа добро да остави? – пише у најави ове представе.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести