Премијера „Јованче на путу око света“ сутра у СНП-у

НОВИ САД: У Српском народном позоришту сутра увече ће премијерно бити изведена представа “Јованча на путу око света” према делу Бранислава Нушића, у режији Золтана Пушкаша. Белосветске догодовштине Јагодинца Јованче Мицића ће, на позив селектора Небојше Брадића, 20. марта отворити „Дане комедије“, а судећи по позиву Милана Ковачевћа, глумца у главној улози, уживаће и публика.
p
Фото: S. Doroški

Тај Нушићев текст и није баш неки драмски предложак. Више је као колаж. Ипак, мислим да смо направили добру представу, још само мало да се опустимо, прича Ковачевић.

Како додаје, лик Јованче је, у договору с редитељом Золтаном Пушкашем, градио као лик човека који је луцидан, сељачки виспрен и интелигентан.

Нисам уопште ишао на гег. У необичним ситуацијама у којима се налази, захваљујући тим особинама се и сналази. Пушкашева концепција је била да се њему баш и не иде из те Јагодине, а кад се врати у њу, Јагодина је напуштена. Сви су отишли трбухом за крухом, ко где, навео је Ковачевић.

Глумац Милан Ковачевић сматра да представа у целини говори о бољем, обећаном свету који и није тако добар како се мисли о њему. Чак, додаје, ни Срби који живе у њему нису више они познати одавде.

Јованча где год дође, у Кину, Америку, тражи Србе да би с неким попричао. А ти Срби више нису они које зна, па често надрља од њих више него од туђих. Пола гастарбајтера што долази сваке године прича како је тамо добро, али да им свакако нешто одавде и недостаје. Зафали човеку и мачка, а камоли брат или сестра, кафа с неким ко те чак и нервира, без обзира на све мане нашег друштва, наставља Ковачевић.

Упитан да ли је гледао познати филм са легендарним Чкаљом као Јованчом, одговара да јесте давно, али и пре неколико дана, кад је рад на представи био готов.

Мало се он керебечи. Наш Јованча је једини нормалан, за разлику од других ликова у представи. Пушкаш је тражио естетку црно-белог филма, тако да кажем, а ја играм скоро суви реализам, чак и документаристички. Много смо радили на решењима драматуршких проблема, повезивању монолога у однос са публиком... Мислим да ће публика то да воли. Нушић је то, иако потпуно другачији. Има добрих фора. Биће ми задовољство то да играм, закључује Ковачевић.

Небојша Брадић, у улози селектора „Дана комедије“ у Јагодини, за нову представу СНП-а каже да је његово опредељење за једну од мање успелих Нушићевих комедија подразумевало да су и редитељ и ансамбл били спремни да преиспитају традицију њеног досадашњег извођења и учитају савременост.

Показало се да је и ово Нушићево дело живо и да пружа могућност да радознали аутори створе ангажовану, истовремено забавну представу и за репертоар „Дана комедије“ у Јагодини, ове године са поднасловом „Горке комедије“. Људске судбине, тамне стране овог света, могуће је открити и у комедијама, не само у драмама и трагедијама. Да би се остварила Моијерова мисао да је функција комедије да исправи пороке човечанства неопходно је да редитељ и глумци пронађу права средства за артикулацију класичних текстова или да савременим дају адекватно рухо, каже Брадић.

Поред Милана Ковачевића, у представи играју још: Сања Ристић Крајнов, Небојша Савић, Марко Савић, Тијана Максимовић Бошњак, Марко Савковић, Никола Кнежевић, Григорије Јакишић, Оливера Стаменковић, Јована Плескоњић, Драган Којић, Тијана Милованов, Томас Константин Матановић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести