Премијера нове верзије прве српске опере "На уранку"

БЕОГРАД: Премијера нове верзије прве српске опере "На уранку" Станислава Биничког, у режији Ане Григоровић, изведена је на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
o
Фото: Tanjug

Премијера је изведена синоћ, поводом 100 година од оснивања Опере као самосталног сектора Народног позоришта и 150 година од када је, на тај дан, први пут у том позоришту изведена представа - "Посмртна слава Кнеза Михаила М. Обреновића III".

У опери "На уранку" учествују Евгенија Јеремић, Марко Живковић, Вук Зекић...хор, оркестар и Оперски студио Народног позоришта.

Радња опере одиграва се у српском селу у време када је Србија била под Турцима. Љубав Станке и Радета благосиља Радетова мајка Анђа.

Из прикрајка их посматра Турчин Реџеп који, када Раде одлази са мајком, изјављује Станки љубав.

Пошто га Станка одбија, љутити Реџеп спрема освету. Уз песму наилазе момци и девојке и веселе се због предстојеће свадбе.

Међутим, Реџеп на сав глас изјављује да се Радету не зна отац…

Диригент је Стефан Зекић, сценографију је радила Дуња Костић, костиме Катарина Грчић Николић, за кореографију је био задужен Милош Кецман, док је аутор сценског покрета Сузана Лукић.

Опера "На уранку" први пут је изведена у Народном позоришту у Београду 20. децембра 1903. године, а следећи пут се на сцени нашла тек поводом 25 година уметничког делања Станислава Биничког, у оквиру тродневне прославе у фебруару 1924.

Бинички је разрешен дужности директора Опере Народног позоришта, 11. новембра 1924. и његова опера "На уранку" није извођена пуне 44 године.

До данас, на сцени националног театра премијерно је изведена још три пута - 1968, 1999. и 2003. године.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести