Реконструкција велике сцене: Ротација се враћа у СНП

Покрајинска влада издвојила је за Српско народно позориште из текуће буџетске резерве 8,2 милиона динара, и то за суфинансирање израде пројекта обнове мермерне фасаде зграде нашег најстаријег националног театра, односно за њено чишћење, консолидацију и заштиту, као пројекта темељне реконструкције сцене „Јован Ђорђевић”.
р
Фото: Б. Лучић

„Тиме су се стекли услови за расписивање тендера за избор пројектанта и надам се да ће до краја године тражени пројекти бити готови, да бисмо добили јасну слику о томе колико би планирани радови коштали и потом конкурсали за потребна средства”, каже за „Дневник” управник СНП-а др Зоран Ђерић.

Од када је у марту 1981. СНП ушао у здање подигнуто у центру Новог Сада, велика сцена није темељно реконструисана. Истина, пре неколико година замењена су седишта, али када су у питању њене „техничко-технолошке” особине, све је безмало исто као пре четири деценије. Стога и јесте идеја да предвиђена реконструкција у свим аспектима - од решавања проблема просторне акустике до заштите од пожара, буде свеобухватна.

У том циљу пројектни задатак, рецимо, предвиђа да се потпуно у живот врати покретна бина (ротација), реконструше систем покретних плафона у дворани, као и да се уради нова монтажно-демонтажна акустичка шкољка на главној сцени. Велики захват биће модернизација и проширење оркестарске рупе, што би практично значило губљење прва два реда седишта у сали и смањење капацитета за тих 70 места.

Планирано је такође и потпуно занављање система сценске расвете, почев од уградње нових рефлектора и реконструкције технолошке и радне расвете, све до пуне интеграције система управљања сценском, радном и ентеријерском расветом. Пројекат такође треба да предвиди реконструјкцију и доградњу звучничког система сале, затим набавку новог дигиталног аудио миксера, као и обнову целокупног система микрофона.

Сцена „Јован Ђорђевић” требало би да добије и реконструисане системе за аудио пренос представа, њихово видео снимање (уз могућност постпродукције), као и превод са одговарајућим лед дисплејима. Сва ова побољшања сценске механике и технике усмерена су ка томе да се велика сала претвори у мултифункционалну дворану, која ће бити у стању да одговори и најкомплекснијим захтевима модерних продукција опере, балета и драме, али и различитих концертних садржаја.

„Верујем се да би у првој половини следеће године могла да буду обезбеђена потребна средства, завршени сви детаљни пројекти, расписани тендери и изабрани извођачи, све како би 1. јуна 2020. почели радови на сцени ’Јован Ђорђевић’. А онда да се надамо да би у току 2021. сличну реконструкцију могла да доживи и сцена ’Пера Добриновић’”, каже Ђерић. 

Поново ће радити сајт

Обезбеђена су, захваљајући интервенцији војвођанске администрације, средства за набавку новог сервера за потребе СНП-а. Наиме, досадашњи је, након низа крахова током прошле сезоне, и дефинитивно „пао”, због чега већ више од месец дана не функционише сајт позоришта, а није могућа ни електронска резервација карата. Решавање ових проблема се сада очекује у наредне две седмице.

        М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести