Шекспир фестивал привукао 4.000 посетилаца

БЕОГРАД:  Шести "Шекспир фестивал", одржан од 27. јуна до 3. јула у Новом Саду и Чортановцима, привукао је око 4.000 посетилаца и за сваку представу, као и за филм на затварању фестивала, тражила се "улазница више".
Plakat Šekspir festivala foto: promo
Фото: Плакат Шекспир фестивала фото: промо

Овај међународни фестивал, као и претходних година, и у овом издању окупио је значајне светске продукције из области позоришне уметности, оправдаши тиме идеју да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време.

Упоредо са главним програмом, у којем су изведене четири представе, одигравао се и пратећи програм који је ове године први пут обухватио и једну изложбу и премијеру филма.У главном програму публика је имала прилику да погледа четири представе.

Представа "Ричард Трећи" у режији Александра Поповског и извођењу ансамбла Градског драмског казалишта Гавела из Загреба, отворила је фестивал у препуној Великој сали Српског народног позоришта.Потом су у амбијенту Виле "Станковић" у Чортановцима одигране представе "Мој Шекспир", "Бура" и "Богојављенска ноћ".

Представа "Мој Шекспир", рађена према концепту и замисли оснивача "Шекспир фестивала" Никите Миливојевића, окупила је значајне глумце из земље и региона.

Тако су Војислав Брајовић, Миодраг Кривокапић, Светлана Бојковић, Милена Зупанчич, Озрен Грабарић, Светозар Цветковић, Јелена Ђулвезан, Хаџи Ненад Маричић и Зијах Соколовић сећањима, приповедањима, монолозима, публици представили "свог" Шекспира, односно своја искуства током рада на Шекспировим комадима - искрено, емотивно, духовито, инспиративно, узбудљиво, речју - шекспировски.

"Мој Шекспир" је трогодишњи пројекат "Шекспир фестивала" у којем ће, како истичу организатори, учествовати око 30 глумаца.

Трећег дана наступио је глумачки ансамбл Националног театра из Нице са представом "Бура" у адаптацији и режији Ирине Брук која је приказала своје бајковито, иновативно, маштовито, ведро виђење Шекспировог комада, а извођење мађионичарских трикова само је допринело одушевљењу и радовању публике, која је веома дугим аплаузом поздравила све учеснике представе.

"Богојављенска ноћ", у извођењу "Бридге Хоусе Тхеатре СЕ20" из Лондона, у режији Гаја Реталака, такође је освојила публику. 

Одлична уиграност и разиграност глумаца, међу којима је немогуће посебно једног истакнути, држали су пажњу сваког гледаоца до самог краја представе. 

Сценографија се састојала од само четири столице, а захваљујући врсној симбиози редитеља и глумаца пред публиком се приказао страшни бродолом, величанствети двор, врт, плажа, хладна и влажна тамница, живописна кухиња, топла дамска одаја... 

У оквиру пратећег програма организована је изложба "Шекспирова позорница Јоце Савића“, као трибини чији су учесници скренули пажњу на значај који је Јоца Савић имао у европској позоришној историји као глумац, редитељ Краљевског дворског и националног позоришта у Минхену, оснивач чувене нове Шекспирове позорнице и позоришни педагог. 

Фестивал је затворен у Културном центру Новог Сада српском премијером филма "Све је истина" (Алл Ис Труе) Кенета Бране чија је радња смештена у 1613. годину и прати последње године живота Вилијама Шекспира.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести