„Ричард III” из Загреба у четвртак отвара Шекспир фестивал

Градско драмско казалиште “Гавела” из Загреба извешће представу “Ричард трећи”, на отварању Шекспир фестивала. Ексклузивно, вечерашњи програм биће одржан у Српском народном позоришту (19.30 сати), док ће наредних дана, сем у случају кише, представе Шекспир фестивала бити игране у Вили “Станковић”, у Чортановцима.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

“Ричарда трећег” у “Гавели” режирао је Александар Поповски. Насловну улогу игра Озрен Грабарић, за којег је оснивач Шекспир фестивала Никита Миливојевић рекао да својом глумачком вештином практично чини целу представу. Но, знајући, добро рад Поповског, па и драмски потенцијал “Гавеле”, публика може да очекује више него one man show.

Драматург “Ричарда трећег”, Дубравко Михановић, записао је да су, због историјског предзнања и контекста, “хватања” веза и односа, из Шекспировог текста дестиловали оно без чега нису хтели испричати причу, сажимајући, претапајући, али не да би деконструисали, коментарисали, “изневерили”, него обухватили и приближили се.

– То је Шекспир који говори о нама! Поповски око Ричарда слаже јако женске улоге, краљице, све одреда огрезле у крваву борбу за трон. Бојана Грегорић Вејзовић као краљица Маргарета остварила је једну од својих бољих улога, а прате је у стопу: Дијана Видушин, Славица Кнежевић и Мартина Чвек - пише Бојана Радовић у “Вечерњем листу”.

„Овај превод, дело Ендија Јелчића, течан је и ненаметљив, довољно раскошан да понесе генијалну речитост пишчеву а опет, сензибилитетом, синтаксом и ритмом, надаје се као савремен идиом, онакав какав је дакле и био и Шекспиров језик његовим савременицима. Зато уз њега време пролази брже, а можда га је зато лакше и сажимати… Александар Поповски није први пут овако суверено режирао Шекспира у ’Гавели’. Пре ево готово тачно десет година поставио је ’Сан летње ноћи’”  написао је Томислав Чадеж у загребачком “Јутарњем листу”.

Шекспир фестивал се наставља у петак, премијером пројекта “Мој Шекспир” Никите Миливојевића. Затим следе, дан за даном, представе “Бура” у режији Ирине Брук (Народни театар Ница, Француска), “Богојављенска ноћ” у режији Гаја Реталака (Бриy хаус театар, Лондон, Енглеска), да би на крају поново била изведена представа “Мој Шекспир”.  

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести