СНП почело рад на представи Мидлсекс

НОВИ САД: Српско народно позориште (СНП) саопштило је данас да је почео рад на представи "Мидлсекс" Џефрија Јуџинидиса, у режији Јоване Томић, чија се премијера у тој кући очекује за крај октобра.
f
Фото: СНП

"Роман ''Мидлсекс'' је прича о хермафродиту, особи која је одгајана као девојчица, да би у тинејџерском периоду уочила различитост свог тела у односу на вршњаке и надаље наставила да живи као мушкарац. Јуџинидис прича причу о три генерације грчких емиграната у Америци који чине породицу у којој је рођено дете хермафродит", саопштено је из СНП-а.

Томић је рекла да роман отвара питање идентитета, односно шта све утиче на формирање личности, да ли су то друштвене околности, политички, етнички, културолошки обрасци дати или наметнути рођењем, а представа ће проблематизовати тело као табу тему.

"Сведоци смо турбулентног политичког и друштвеног глобалног тренутка, где се бројне борбе, ставови, победе, ратови и револуције преламају на третману тела и пола. Поље борбе за индивидуалност и слободну вољу је све суженије, па су ратови и револуције све крвавије“, рекла је редитељка.

Према њеним речима, роман "слојевито, духовито а опет оштро, кроз призму породичне приче, говори о горућој потреби и праву сваког од нас, које се све више ограничава, на лични избор и слободну вољу“.

У представи играју Бојана Милановић, Бранислав Јерковић, Золтан Молнар, Драгиња Вогањац, Соња Исаиловић, Александар Сарапа, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић и Миа Симоновић.

Драматизацију романа ради Димитрије Коканов, сценографију Јасмина Холбус, костим Маја Мирковић,  музику ће компоновати Лука Мејџор, а за сценски покрет је задужен Игор Коруга.

СНП представу ради у копродукцији са Омладинском престоницом Европе.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести