Свечано отворен 28. Међународни фестивал позоришта за децу

СУБОТИЦА: Међународни фестивал позоришта за децу свечано је отворен у Дечјем позоришту у Суботици и трајаће до 24. септембра, а на репертоару главног програма налази се 10 представа ансамбала из Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Хрватске, Бразила, Словачке, Босне и Херцеговине и Србије.
festival
Фото: Град Суботица

"Дечија радост и љубав према добрим представама окупили су нас по 28. пут у Суботици на великој међународној смотри театра за децу. Прошле године смо одржали један сведен и скроман фестивал јер нас је пандемија раздвојила од наших пријатеља широм света који су желели да нас посете и покажу своје сјајне представе суботичким малишанима. Упркос свим изазовима, нисмо дозволили да се прекине традиција, да стрепња нађача уметност и стиша дечији осмех", рекао је градоначелник Суботице Стеван Бакић на отварању манифестације.

Бакић је додао и да је драгоцено што су тада великом Владимиру Андрићу, који је обележио одрастање многих генерација у Србији, уручили највишу награду фестивала.

"То је била последња прилика за такву почаст, јер нас је велики уметник напустио у фебруару ове године. Зато морамо истрајавати у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву и деци непроцењива је вредност и надахнуће у сусрету са тешким временима и огромним изазовима које свет поставља пред сваког од нас", рекао је Бакић.

Фото: Град Суботица

Награда “Мали принц” за животно дело додељена је редитељу и глумцу Јовану Царану и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

При примању признања, Царан је навео да је помало застрашујуће сазнање да је од тог тренутка у друштву великих људи као што је Јурковски, Борис Голдовски, Луле Станковић, а да је још страшније када се сети да треба своје радове да упореди са свим тим великанима.

“Ту је и Хартиг Шандор, који је основао луткарско позориште у којем сам ја провео радни век, па онда испада да сам ја само последица те његове луткарске активности... Али, имам и ја чиме да се равнам са свима њима, а то је моја посвећеност овом послу и моја стална потреба да оне помало уображене музе подстичем да своје благослове понекад упуте и нашем дечијем театру и уметности за децу”, рекао је Царан.

Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је редитељу Драгославу Тодоровићу, а награду је примила његова сарадница Ерика Јановић.

“Ово ми није први пут да сам у Србији, јер сам већ долазила у Београд. Сада откривам предиван град Суботицу. Била сам веома срећна када сам видела како сте нас дочекали на фестивалу, са децом која певају и играју. То би било необично у Француској, а за мене је веома посебно и дирљиво... Узбуђена сам што ћу откривати све ове представе које стижу са свих страна света”, рекла је чланица жирија такмичарског програма Сандрин Граталуп.

Такмичарски програм фестивала отворен је на сцени “Јадран” Народног позоришта у Суботици представом “Духови шуме” театра Циа Елдер Клостер из Бразила.

Ова луткарска позоришна представа без говора, али са узбудљивом музиком, представља бића из бразилског фолклора која су одговорна за природну равнотежу, као и њихову неуморну борбу са надолазећим светом технологије.

“Пошто у представи нема говора, деца гледају примере односа према природи попут остављања ђубрета, коришћења мобилног телефона, оштећивања дрвећа... Кроз те примере они виде да можемо да се бринемо за природу и да морамо да будемо одговорни. Могу да буду интуитивни и да идентификују ова дела са оним што већ раде њихови родитељи, баке и деке”, истакао је аутор представе Елдер Клостер.

Извршна продуценткиња представе Жизел Семицек додала је да деца најбоље реагују на фигуре које су из нашег фолклора.

“Видимо и реакције одраслих, па ми је тако један отац рекао да је ово управо представа за одрасле, јер смо свесни да радимо нешто лоше са планетом. Реакције су добре”, рекла је Семицек.

У оквиру такмичарског програма, другог фестивалског дана публика је имала прилике да погледа представе “Аеро” у извођењу театра Одиво из Словачке и “Оз” из Мађарске.

Изложба Студентских плаката отворена је данас у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво “Данило Киш“, док је изложба у част добитника “Малог принца” уприличена у Галерији Отвореног универзитета Суботица.

Публика ће данас у Дечјем позоришту Суботица моћи да погледа и балетску представу “Снежна краљица” (ван такмичарске конкуренције), док је на репертоару биоскопа Еуроцинема филм “Стела” редитеља Стевана Вујичића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести