У Новом Саду до 11. септембра ексклузивна изложба „Вечни Рим”

Ексклузивна изложба „Вечни Рим” отворена је јуче у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада (Дунавска 29) и све до 11. септембра поклоници уметности биће у прилици да обиђу поставку коју чине 33 уметничка дела која на репрезентативан начин приказују развој уметности и стилских праваца у Вечном граду.
Јарослав Пап/ И новосадски градоначелник Милош Вучевић говорио је на отварању изложбе
Фото: Јарослав Пап/ И новосадски градоначелник Милош Вучевић говорио је на отварању изложбе

Представљена дела је уступила Фондација Дино и Ернеста Сантарели, непрофитна организација настале с циљем да подстиче истраживање и ширење знања из области историје уметности и генерално историје Рима диљем Италије, као и у иностранству.

Говорећи на отварању изложбе, амбасадор Републике Италије у Београду Карло Ло Кашо навео је да сама поставка, како је то замислила кустоскиња Данијела Ричи, покрива хронолошким редом распон од првог века пре нове ере па до XVIII века. „Изложена дела су значајно сведочанство уметничких традиција класичног доба и његовог стилског развоја у наредним вековима. Изложба истовремено указује и на заједничке корене Италије и Србије у античкој цивилизацији, јер је ова територија кроз векове чинила значајну граничну зону Римског царства са које је потекло чак 18 римских императора”, навео је његова екселенција Ло Кашо.

Фото: М. Стајић/ Поставка обухвата 33 дела у временском распону од првог века п.н.е до XVIII века н.е.

Новосадски градоначелник Милош Вучевић истакао је да ће изложба „Вечни Рим” учинити летњу културну понуду града далеко атрактивнијом и занимљивијом. „И као што су Римљани имали изреку ’Сви путеви воде у Рим’, верујем да ће најмање наредна два и по месеца бар један пут, пут уметности и културе, за Рим ићи преко Новог Сада”, рекао је Милош Вучевић.

По речима Весне Иковић, директора Музеја града Новог Сада, „римска уметност јесте и мора остати тековина људске цивилизације”, док је републички министар културе Владан Вукосављевић оценио да је за минулих 2.800 година, колико је протекло од оснивања Рима, тај град сијао разном светлошћу, остављајући дубоке трагове...

– Иако су точак историје и хук времена учинили своје, ми се и данас на стотине начина подсетимо Рима и римског наслеђа. И он 476. године није уништен, већ је само пребачен у другачије агрегатно стање, из једне врсте леда настала је вода која се путем артерија културе, цивилизације, уметности, права... разлила по читавој Европи и свету, да ту остане до дана данашњег – рекао је министар Вукосављевић, додајући да изложба „Вечни Рим” представља прилику да Новосаћани и њихови гости уживају у врхунским уметничким делима која се не виђају сваки дан.

Изложба „Вечни Рим” имала је прво представљање 2012. у Палати Шара у Риму, недавно је била постављена у Народном музеју Словеније у Љубљани, а њено новосадско гостовање помогли су Банка Интеса и ДДОР осигурање. Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора Интесе, није крила задовољство што је ова изложба организована управо у Новом Саду, док је председник ДДОР-а Ђорђо Маркеђани истакао да за напредак Србије није значајан само економски раст, већ и развој културе „како би се створили добри услови за живот грађана”

Иначе, скулптуре представљене под окриљем изложбе „Вечни Рим” углавном су од мермера, алабастера и порфира. Радови из различитих епоха имају много тога заједничког, али су занимљиве и уочљиве разлике у вајарском поступку. Иначе, у поставци су, између осталог, портрети краљице Клеопатре VII и Улпије Фелицитас, па монументална коњаничка статуа оријенталног стрелца, онда статуа богиње Дијане од мермера у боји, потом величанствена Весталка од алжирског алабастера и позлаћене бронзе, те велика статуа Бахуса, чију је рестаурацију, како се претпоставља, реализовао у XVII веку неки од ученика чувеног барокног архитекте и вајара Ђованија Лоренца Бернинија...

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести