У Шапцу почиње Позоришно пролеће: Неприлагођени у класици

Шабачко позориште четврти пут за редом организује фестивал Позоришно пролеће, који ће бити отворен данас и трајаће до следећег понедељка.
vestice
Фото: И "Вештице из Салема" СНП-а у конкуренцији за награде, фото: А. Рамадановић

Фестивал отвара “Балкански шпијун” Душана Ковачевића, у режији Татјане Мандић Ригонат, Народног позоришта Београд.

Селектор главног, такмичарског програма, глумац, а донедавно и управник Шабачког позоришта Зоран Карајић, одабрао је још шест, укупно седам представа које је објединио под слоган “Неприлагођени у класици”: “Петријин венац” Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николић и режији Бобана Скерлића, Атељеа 212; “Корешподенција” Борислава Пекића, у режији Горчина Стојановића, Звездара театра; “Вештице из Салема” Артура Милера, у режији Никите Миливојевића, Српског народног позоришта; “Тартиф” Игора Вука Торбице, Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта; “Хроника паланачког гробља” Исидоре Секулић, у драматизацији Јелене Мијовић, Крушевачког позоришта; “Ујка Вања” А. П. Чехова, у режији Егона Савина, Југословенског драмског позоришта.


Два жирија и публика

Главни жири фестивала Позоришног пролећа чине редитељ и сценариста Карпо Аћимовић Година из Љубљане, глумац Никола Ристановски из Скопља и редитељ и професор Петар Кауков из Софије. О награди “Залог за будућност” одлучиваће новинари Теофил Панчић, Гордана Мањенчић, Александра Ћук. И публика ће имати прилику да одабере свог фестивалског фаворита. У част награђених, биће одиграна представа “Лимунација” Душана Ковачевића, у режији Небојше Брадића, Народног позоришта Ниш.


За селектора Карајића издвојила су се дела великих, значајних писаца, који су и статистички били присутнији на домаћим позоришним репетоарима ове сезоне. До слогана је дошао зато што су се класици показали као бунтовни, а позориште потврдило задатак позоришта да озбиљно критикује друштво и власт. Карајић је разматрао могућност и да одабере само домаће ауторе, али онда би из селекције морао да искључи неке од представа које је оценио као најбоље.

Позоришно пролеће ће ове године покушати да озелени цео град, јер је актуелна в. д. управница Шабачког позоришта Миња Богавац најавила догађаје на улицама и трговима, поред традиционалних пратећих програма као што су округли столови и радионице. Изложбе, перформанси, програми за децу, кратки документарни филм о фестивалу, биће доступни ширем кругу градске публике. 

На Тргу Шабачких жртава, током трајања Фестивала, биће постављена ретроспективна изложба фотографија, посвећена Позоришном пролећу - представама и публици, али и легендарним глумцима Шабачког позоришта, Љубиши Јовановићу, Мири Ступици, Борису Ковачу, Бранки Црномарковић и Цанету Фирауновићу, представљеним мини скулптурама.     

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести