Фестивал "Позоришно пролеће" од 16. до 23. Априла у Шапцу

БЕОГРАД:  Трећи фестивал "Позоришно пролеће" биће одржан од 16. до 23. априла у Шапцу, најављено је данас на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта у Београду.
Festival "Pozorišno proleće" foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Званични програм ће обухватити седам представа: "Урнебесна трагедија" Атељеа 212, "Мала мађарска порнографија" Новосадског позоришта, "Тако је (ако вам се тако чини) Југословенског драмског позоришта, "Рубиште" Шабачког позоришта, "Из живота инсеката" Београдског драмског позоришта и два наслова из продукције Народног позоришта Београд - "Царство небеско" и "Царство мрака".

Стручни жири радиће у саставу: редитељ Карпо Аћимовић Година (Љубљана), глумац Никола Ристановски (Скопље) и редитељ Александар Лукач (Торонто).Награду "Залог за будућност" доделиће жири новинара који чине Милан Бечејић, главни и одговорни уредник ''''Београдског гласа", Гордана Мањенчић (РТС) и Драган Ераковић ("Данас").

У част награђених, последњег дана фестивала биће премијерно изведена представа Борислава Михајловића - Михиза ''''Бановић Страхиња'''' у режији Небојше Брадића, рађена у продукцији Народног позоришта из Приштине и Шабачког позоришта.

У оквиру пратећег програма предвиђено је јавно читање драмских текстова који су ушли у најужи избор на конкурсу "Стеријиног позорја" и округли сто о положају позоришта у унутрашњости Србије и начинима њиховог опстанка у актуелној друштвеној ситуацији.

У порти шабачке цркве у вечерњим терминима биће организован програм "Значајне жене српске" у оквиру кога ће бити изведено неколико монодрама - Љиљана Стјепановић ће извести "Повратак краљице Марије Карађорђевић", Весна Станковић "Милунку", а Биљана Ðуровић "Надежду Петровић".

Организатори су најавили и промоцију првих десет бројева часописа за културу и уметност "КОД 21" који издаје Шабачко позориште, као и књиге "Суштина милости" Питера Брука у издању "Клиа" и Културног центра Београда. 

На самом почетку фестивала биће свечано отворена спомен соба доктора Бранивоја Ðорђевића под називом "Бранин кутак", а собу је осмислио Бранислав Станковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу.

У галерији ''''Владислав Лалицки'''' Шабачког позоришта биће отворена велика

изложба ''''Дали између звезда и басни'''' са укупно 29 графика, бакрореза и скулптура Салвадора Далија.

Разговори са ствараоцима ће се одржавати сваке вечери после одиграних представа. 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести