У Српском народном позоришту најавили планове за лето и јесен

Након периода “виртуелног репертоара”, у Српском народном позоришту жељно ишчекују повратак публике, а до тада, најављено је низ активности. Први јавни догађај заказан је за 26. јун, када ће бити уручене годишње награде СНП-а.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Управник најстаријег српског професионалног театра Зоран Ђерић акценат је ставио на инфраструктурне радове. Зграда од свог отварања, 1981. године, није обновила систем вентилације и климатизације, што сад предстоји, поготово у важно у светлу препоручених мера за спречавање потенцијалног ширења вируса корона. Велико спремање, прецизније, чишћење зидова и мермера, акција је која следи да згради врати стари сјај. Такође, у плану је реновирање велике, сцене “Јован Ђорђевић”, првенствено аудио-визуелне опреме. Све ово, СНП ће урадити уз подршку Покрајинске владе.

Директор Драме СНП-а Милован Филиповић подсетио је на представе које су премијерно изведене током прекинуте сезоне, односно на оне чије су премијере одложене. Међу њима су трећи део “Новосадског омнибуса” - “Велика очекивања” Ђорђа Писарева, у режији Душана Мамуле, “Злочин и казна” Достојевског, у режији Игора Вука Торбице. За 8. јул, најављена је премијера представе “Розенкранц и Гилденстерн су мртви” Тома Стопарда, у режији Игора Павловића, глумца СНП-а којем је ово мастер рад из режије на Академији уметности Нови Сад. Премијера ће бити одржана уз заштитне мере, са ограниченим бројем публике.

У августу крећу пробе Шекспирове “Буре”, у режији Кокана Младеновића, а за наредну сезону планиран је рад на представи “Голманов страх од пенала” Петера Хандкеа, у драматизацији и режији Ане Ђорђевић.

На јучерашњој конференцији за новинаре, Филиповић је навео да су  позиви различитих представа на бројне фестивале, који су у великој мери одложени, потврдили квалитет рада Драме.

Директор Опере СНП-а Александар Станков подсетио је да су у време ванредног стања видеом “О бела ћао” стекли светску популарност, након чега је уследио и низ других акција, међу којима су се истакли волонтерски рад запослених и концерт на платоу СНП-а. Под мотом “Позориште је тамо где је његова публика”, Станков је најавио извођење “Рок опере” у новосадском тржном центру Променада, “Севиљског берберина” и гала-концерт у Београду, на Ташмајдану и Калемегдану, а следеће сезоне и премијеру Моцартове опере “Дон Ђовани”.

Балет СНП-а био је можда и најпогођенији ванредним стањем, саопштио је директор ове уметничке јединице, Тони Ранђеловић.

- Имали смо бројне планове поводом обележавања 70 година од оснивања - рекао је Ранђеловић, подсећајући на изложбу фотографију којом је започет прекинути програм. - Све је било спремно за премијеру “Охридске легенде” Стевана Христића, у кореографији Владимира Логунова, али ће она сад да буде у октобру.

Ранђеловић је објаснио да је балетским играчима одсуствовањем са сцене изостао и моменат свакодневног вежбања, који је веома важан кондиционо, а не само уметнички. Такође, многи играчи су из других држава, па се сада још увек не знају тачни услови и термини њиховог повратка. И даље, Ранђеловић је био оптимистичан кад су у питању прогнозе за наредну сезону.

Преговарање о летњој сцени

За разлику од многих других градова, у којима су већ организоване отворене, летње сцене за уметничке садржаје који нису толико ризични у склопу мера против ширења вируса короне, у Новом Саду се још увек воде преговори, поменуто је  на конференцији за новинаре у СНП-у. Све су шансе да ће сва градска позоришта своје садржаје моћи поново да представе публици од почетка јула.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести