Вечерас на Синерџи фестивалу: “Мала црна риба” из Ирана

НОВИ САД: Позоришна група Котал из Табриза у Ирану извешће на Међународном фестивалу театара мањина “Синерџи” представу “Мала црна риба”, вечерас у 19 часова у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз.
p
Фото: Pozorišna trupa Kotal dolazi iz Irana

Писац овог комада је Самад Бехранyи, а редитељ представе је Јакоб Садиг Џамали. 

“Мала црна риба” је јединствена због тога што се бави темама одраслих, као што су неправда, угњетавање и борба. Ова прича, коју је написао Самад Бехранyи(1939–1967), говори о Малој црној риби која напушта сигурност свог дома и одлази у свет. Док открива пространства океана, сусреће се са различитим животињама – неке од њих представљају потлачену класу, док су друге њихови угњетачи. Суочава се са многим препрекама и претећим створењима, и на крају се жртвује да би спасила животе других, наводи се у најави ове представе.

Данас је прича, додаје се, о Малој црној риби једна од омиљених у иранској књижевности за децу.

Ова прича припадницима генерације наших родитеља доноси сећање на њихово детињство, као и на револуцију.

Иако је за време Пахлавијеве владавине био забрањен, јер је окарактерисан као политичка алегорија, комад о Малој црној риби постао је важно револуционарно оруђе. С обзиром на то да је написана уочи оружане борбе у Ирану, прича је симболизовала животе младих  револуционара, убијених за време Пахлавијевог режима.

У једном од најпознатијих редака из приче, Мала црна риба бави се питањем отпора против смрти: ,,Смрт би сада могла да ме задеси врло лако. Али докле год сам у стању да живим, не би требало да излазим у сусрет смрти. Наравно, ако би ме једног дана требало приморати да се суочим са смрћу, као што хоћу, то није важно. Оно што је важно јесте утицај који ће мој живот или смрт имати на живот других. Ове реченице снажно су ођекнуле међу многим револуционарима који су веровали да жртвују свој живот за еманципацију потлачених, подсећа се у најави ове представе.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести