„Вентилатор” на фестивалу Будва град театар

На познатом црногорском летњем фестивалу “Град театар Будва”, сутра увече  на отвореном простору између цркава у Будви, биће изведена представа “Вентилатор” копарског “Гледалишча” и Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз.
Predstava “Ventilator” koparskog “Gledališča” i Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz  Foto: S. Doroški
Фото: Представа “Вентилатор” копарског “Гледалишча” и Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз  Фото: С. Дорошки

Ова представа у којој играју и копарски и новосадски глумци, настала је по мотивима комедије “Лепеза” Карла Голдонија, а режирао је Јака Иванц, кога сматрају једним од најоригиналнијих редитеља у Словенији.

У овој представи, која се игра на више језика, глуме: Игор Штамулак, Лехел Шолтиш, Аnjа Дрновшек, Горазд Жилавец, Золтан Ширмер, Јудит Ласло, Тјаша Хроват, Рок Матек, Даниел Хуста и Алеш Валич.

Карло Голдони написао је “Лепезу” у лето 1763. за Италијанску комедију у Паризу. То је типична комедија заплета, а редитељ Јака Иванц поставио је као крај цивилизације, на рушевинама света, уништеног глобалним загревањем и разним другим атацима на природу. Људима је у таквим околностима остао само један разлог да живе - љубав.

- “Вентилатор” је урнебесна комедија по тексту  “Лепеза”  Карла Голдонија, смештена у постапокалиптичкој средини у којој су преживели само најсуициднији народи цивилизације - Мађари и Словенци. Кандиди се сломи лепеза, а њен љубавник, уместо лепезе, купи јој вентилатор... Вртећи се укруг, овај чаробни предмет подиже све већи хаос...

На крају, наравно, права ljубав преживи и апокалипсу...  Гледалишче Копер као професионално позориште постоји од 2001, а сарадња двају театра отпочела је пре неколико година узајамним гостовањем представа, а ово је њjихов први заједнички пројекат. Представа “Вентилатор” је у Новом Саду премијерно изведена у новембру 2018, на отвараnjу позоришног фестивала “Синерџи”.

Изводи се наизменично у Новом Саду и Копру, а управо ових дана учествовала је на фестивалу “Нови тврђава театар” у Чортановцима, на којем је Јудит Ласло добила специјалну награду за младу глумицу. Јудит Ласло, која игра Ђанину у овој представи, чланица је глумачког ансамбла Новосадског позоришта. 

        Н. П-ј.

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести