ЗАВРШЕН НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР Тријумф Сарајлија

Жири за најбољу представу прогласио “Кавкаски круг кредом” Бертолта Брехта, у режији Паола Мађелија (продукција Народног позоришта из Сарајева и Фестивала МЕШ).
 Iz predstave „Kavkaski krug kredom” Foto: Halid Kuburović
Фото: Из представе „Кавкаски круг кредом” Фото: Халид Кубуровић

У Вили “Станковић”, у Чортановцима, вечерас је завршен Нови тврђава театар. Жири 6. издања овог позоришног фестивала, који је радио у саставу позоришна критичарка Даринка Николић, редитељка  Оливера Ђорђевић, глумац Радоје Чупић, саопштио је да пет представа у конкуренцији за награде, у избору Виде Огњеновић, карактерише жанровска и поетичка разноликост, проглашавајући за најбољу “Кавкаски круг кредом” Бертолта Брехта, у режији Паола Мађелија (продукција Народног позоришта из Сарајева и Фестивала МЕШ).

За најбоље глумце проглашени су Маја Изетбеговић и Ермин Браво

“То је представа коју одликују моћна, посвећена ансамбл игра, доследна брехтијанска поетика (и етика!) и снажан антиратни и социјални ангажман. Представа која освешћује!”, саопштио је жири. Награда за режију, доследно претходној одлуци, додељена је Паолу Мађелију, “који је, уз посвећени ангажман читавог ансамбла, том представом Брехтову револуцију позоришта - спровео у потпуности, до краја!”

За најбоље глумце на Новом тврђава театру, проглашени су Маја Изетбеговић, за улогу Груше у “Кавкаском кругу кредом” и Ермин Браво, за улогу Пјевача, Аздака, у истој представи. Маја Изетбеговић и Ермин Браво проглашени су за два снажна, покретачка и инспиративна мотора Мађелијеве представе.

Жири управо завршеног Новог тврђава театра доделио је и три специјалне награде - за истанчан поетски израз представи “Сан о Милени” Јелене Богавац (Удружења уметника “Артиста”, Пожаревац); за сценски говор глумачком ансамблу представе “Жене из Троје” Еурипида, у режији Небојше Брадића (Народно позориште Приштина и Позориште “Зоран Радмиловић” Зајечар); младој глумици Јудит Ласло, за улогу Ђанине у представи “Вентилатор” Карла Голдонија, у режији Јаке Иванца (Словенско гледалишче Копер/ Новосадско позориште). Све одлуке су донете једногласно.

        И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести