Завршница сезоне у Новосадском позоришту, нови пројекти на видику

НОВИ САД: Новосадско позориште - Ујвидеки Синхаз, претежно на мађарском језику, приводи крају 47. сезону гостовањима у Будимпешти и Бања Луци као пресек успешних пројеката које су имали претходних сезона, саопштили су из ове театарске куће.
Novosadsko pozorište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште Фото: Дневник.рс   

Глумачки ансамбл се јуче вратио са мини турнеје из главног града Мађарске у Позоришту на Тргу Бетлен где су изведене две вишеструко награђиване представе - “Мала мађарска порнографија” у режији Никите Миливојевића и “Хасанагиница” редитеља Андраша Урбана.

Такође, Мађари су имали прилике да гледају и још увек нову, актуелну представу “Ана Карењина” према роману Лава Н. Толстоја, у драматизацији и режији вансеријски талентованог аутора из Македоније - Дејана Пројковског.

Комад “Хасанагиница” је био апсолутни шампион 64. Стеријиног позорја, док је “Мала мађарска порнографија” освојила награде на 68. Фестивалу професионалних позоришта Војводине и на Фестивалу "Позоришно пролеће" у Шапцу.

Већ сутра, ансамбл путује за Бања Луку, где ће у Народном позоришту Републике српске на завршној вечери Театар фест-а “Петар Кочић” 10. јула, бити изведена споменута представа “Ана Карењина”, која је обележила Фестивал професионалних позоришта Војводине 2021, као и фестивале у Кишварди (Мађарска) и Чортановцима 2020. године.

Тиме 47. сезона Новосадског позоришта улази у саму завршницу, а како истичу из дирекције позоришта, сама сезона је упркос свим ванредним околностима била веома успешна.

Биланс нових пројеката је следећи - премијерно је изведено чак седам представа, као што је “Сељачка опера” редитеља Атиле Керестеша, према делу Беле Пинтера, “Паравани” Жана Женеа, у режији Дина Мустафића, “Носорог” Ежена Јонеског, редитеља Никите Миливојевића, “Мефисто” по роману Клауса Мана у режији Бориса Лијешевића.

Последња премијера је изведена недавно - драматизација романа “Блудни дани Куратог Џонија” Филипа Грујића, редитељке Јоване Томић.

Такође, реализоване су копродукционе представе - “Демократија” у сарадњи са БДП-ом, према делу Јосифа Бродског и у режији Вељка Мићуновића, и остварење “Под истим кровом” по истоименој књизи Амира Баитара и Хенинга Зусебаха, као део пројекта “Порт оф дримерс” (Лука сањара) који се бави историјом миграција на европском континенту.

Тај сценски комад ће гостовати у Хрватској 29. и 30. јула на Дубровачким летњим играма.

И дело “Сељачка опера” је заправо била плод сарадње копродукције са Народним позориштем Сегедин.

Овај театар је био присутан на домаћим и иностраним фестивалима и гостовали су у Мађарској, Румунији, доста по Србији - Суботици, Зрењанину, Београду, Нишу, Врању, Ужицу.

За идућу сезону Новосадско позориште увелико планира неколико великих пројеката, а први од њих доводи редитеља Атилу Керестеша, који ће на сцену постављати адаптацију капиталног романа “Идиот” Фјодора М. Достојевског.

Након тога, кренуће се у припрему још једне драматизације романа овог руског писца - “Браћа Карамазови”, у копродукцији са Српским позориштем у Мађарској, из Будимпеште.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести