„Жене из Троје” за финале Новог тврђава театра

На Новом тврђава театру, који је ових дана у току у Вили Станковић у Чортановцима, на програму последњег дана фестивала била је представа “Жене из Троје” Еурипида, у адаптацији, режији и сценографији Небојше Брадића (Народно позориште Приштина/ Позориште “Зоран Радмиловић” Зајечар).
vila stankovic, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Крај фестивала је у уторак, када ће у част награђених бити изведена представа “Женидба и удадба” студената друге године Факултета савремених уметности Београд, у класи Виде Огњеновић.

У Еурипидовој античкој трагедији “Жене из Троје“ евоцирају се догађаји после пада античке Троје, освојене домишљатошћу грчких ратника, док су тројанске жене жребом подељене међу победницима као робиње. У представи Небојше Брадића ово је прича о последицама једног непотребног рата који је срушио једну културу, а другој нанео ненадокнадиве губитке.

- Савремене Троје се данас налазе у близини античке, а избеглице које долазе из правца  Блиског Истока и Мале Азије сведоче о равнодушности коју савремени свет има према људским осећањима, било да су то дубока патња или немоћни праведни гнев због губитка најближих. Савремени богови, они који повлаче потезе модерних ратова, остају глуви и неми на овај крик - наводи се у програму. - Еурипидов коментар догађаја везаних уз пелопонески рат - скандалозно скрнављење градских херми пред почетак сицилијанске експедиције, те атински поход на неутрални оток Мелос, приликом кога је све становништво побијено или бачено у робље, ову драму профилишу као јак протест против бесциљно вођеног рата, те против политичких стремљења која су довела до несрећне сицилијанске експедиције. Као што лекови подсећају на отрове, као што болови могу да изазову насладу, а раздрагано весеље донесе изненадну тугу, тако се из ове античке трагедије о последицама рата, суровости победника и освете жртава, развијају подстицаји који афирмишући патњу доносе интензиван прилив живота савременом гледаоцу.

Продукција представе “Жене из Троје“ укључује неколико позоришта и фестивала из Србије, Грчке, Хрватске и БиХ.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести