Слободну зону отвара филм о Арети Френклин

БЕОГРАД: Петнаести јубиларни филмски фестивал Слободна зона биће одржан од 7. до 12. новембра у седам биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу.
1
Фото: Tanjug

Фестивал ће свечано отворити филм “Арета Френклин - Амазинг Грацеу” у Комбанк дворани, Културном центру Новог Сада и нишком Цинеплеџџ-у.

Ради се о јединственом филмском документарцу о 48 сати снимања најуспешнијег госпел албума у историји.

Арета Френклин се 1972. на врхунцу славе у 29. години враћа коренима да би у Баптистичкој цркви свог детињства певала неке од најлепших госпел химни свих времена. Само постојање овог филма је право чудо јер је било потребно чак 45 година да материјал о овом јединственом догађају угледа светлост дана.

На данашњој конференицији за медије у Културном центру Београда организатори фестивала најавили су богат програм у оквиру кога ће се приказати 49 филмова.

"Домаћа премијера филма ''Дневник Диане Будисављевић'' је један од важних тренутака фестивала, а за овај вишеструко награђивани филм у Пули, влада велико интересовање, те су прве две пројекције већ распродате'''', казао је директор фестивала Рајко Петровић.

Како су истакли селектори Бранка Павловић, Јелена Максимовић и уредник говорног програма Компас Иван Миленковић, овогодишњи програм Слободне Зоне обележиће филмови који се баве алармантним порастом насиља и десног екстремизма, етничким и социјалним тензијама, али и активизмом и начинима борбе против недемократских режима, паралелних криминалних структура и незајажљивости либералног капитализма.

Нови програмски сегмент на фестивалу ЕУ Зона промена посвећен је свим променама које се тренутно догађају у Европској унији од нарастајућих социјалних тензија, Бреџита, питања миграната и пораста десних популистичких покрета.

''''У оквиру програма Хоризонти Балкана публику очекује још један музички документарац. Реч је о филму редитеља Андреја Коровљева ''Туста''. Редитељ нам открива непознате моменте из живота Бранка Чрнца Тусте, фронтмена легендарног панк-рок бенда КУД Идијоти из Пуле на веома занимљив и емотиван начина'''', најавила је Јелена Максимовић и додала да је ове године пажња окренута и ка борби за женска права, еманципацију и равноправан однос међу половима, што је и централна тема програмског сегмента Женска линија.

У оквиру овог сегмента налази се и филм ''''Женско задовољство'''' редитељке Барбаре Милер који ће и затворити Слободну зону.

''''Ово остварење упознаје гледаоце са пет храбрих, паметних и самосвесних жена, које разбијају тишину коју намећу њихова патријархална друштва и верске заједнице. Сматрам да је добар за крај фестивала јер има позитиван завршетак'''', казала је селекторка.

Такође, предвиЋен је и програм за младе 14+ у оквиру кога ће бити организоване средњошколске пројекције.

Поред већ традиционалних програмских линија посебним програмима биће обележено и 15 година Слободне Зоне и 30 година од пада Берлинског зида.

У дворани Југословенске кинотеке публику очекују филмови као што су "Небо над Берлином", "Живот других" и "Барбара", као и најпопуларнији филмови са претходних издања под називом Најбоље од Слободне Зоне - "20.000 дана на земљи", "Дугме од седефа", "Со земље" и "Хана Арент".

О наградама (Најбољи ангажовани филм у интернационалној селекцији, Најбољи ангажовани филм у регионалној селекцији, награда Хуман Ригхтс, најбољи филм у оквиру селекције 14+) одлучиваце међународни жири Жан Пјер Рем, Петар Милат, Владимир Блажевски као и регионални жири Гијом Де Сеј, Наташа Пантић, Петар Митрић.

Говорни програм Компас, као и до сада, водиће Иван Миленковић који је овом приликом истакао да је друштву које је дубоко дезорјентисано тренутно неопходан компас.

Овогодишњи гости фестивала говориће у оквиру програма "Кафа са ауторима" који ће се одржати 9. и 11. новембра у 13 часова. Учесници су директор фотографије Мартин Фаркас, режисери Андреј Коровљев, Јелена Раденовић, Денис Цоте, Мариус Олтеану и Царла Фотеа, Амал Рамсис, Фредрик Гертен, Дана Будисављевић и продуценткиња Неда Миланова, као и глумац Суад Беоговски.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести