Стрип хероји у ратној плими

Алекс Рејмонд (1900-1956) започео је стрип каријеру са чак два серијала: „Флаш Гордон“ и „Џим из џунгле“ имали су премијеру 7. јануара 1934; већ 22. јануара кренуле су авантуре и „Тајног агента Икс - 9“, по сценарију прослављеног писца Дешијела Хемета (због Рејмондове презаузетости, овај јунак је следеће године предат другим ауторима).
Gordon1
Фото: Dnevnik.rs

Рејмонд је цртао „Флаша“ и „Џима“ у недељном стрип додатку, на читавој страници великог формата, у колору, најпре три каиша „Џима“ на врху стране и четири каиша „Флаша Гордона“ испод; касније се број каишева мењао (на штету „Џима“) док се није усталио на један мали каиш „Џима“ и два већа каиша „Флаша“. Авантуре плавокосог атлете, његове девојке Дејл и професора Заркова биле су „адут“ за издавача (Гордона је, у једном периоду, редовно објављивало 150 новина) тако и за ауторе, цртача Рејмонда и Дона Мура (још увек није јасно да ли је Мур само помагао Рејмонду у стварању заплета или је био комплетни сценариста). Искушавање Рејмондових ликовних и монтажерских способности интензивније је у „Флашу“ мада се нека решења преносе и у „Џима“ тако да се неретко исте физиономије појављују на истој страни, у горњем и доњем стрипу. Изглед оригиналних страница задржан је у издању „Чаробне књиге“ које, у шест томова, прати Рејмондов рад на овим стриповима од почетака до 1944. када је Рејмонд, због одласка у рат, прекинуо да их црта (по повратку у цивилство није могао да се врати овим стриповима јер је издавач у међувремену за њих ангажовао друге ауторе).

Пети том “Флаша Гордон и Џим из џунгле”.  – издавач Чаробна књига, 2017 - и садржи странице објављене од 12.1.1941. до 8.11.1942. Најважнији догађај у овим стриповима десио се најпре ван њих: Други светски рат захуктао се и више није био далеко од САД. Политика изолационизма замењена је активним помагањем савезника, а после напада на Перл Харбор (7.12.1941) и објавама рата Немачкој, Јапану и њиховим савезницима. Стрип јунаци (како они обични тако и они са супер моћима) ову промену дочекали су потпуно спремни јер су већ од 1940. водили рат против разних милитантних диктатора и њихових војних авантура (могло би се речи да је стрип “припремао” јавно мњење за улазак у рат). Џим из џунгле илити Џим Бредли, пустолов са изразито колонијалистичким шмеком, постао је тако поносни патриота који изговара запаљиве реченице о слободи и спремно прихвата тајне задатке своје владе да спречи саботаже на Панамском каналу. Следећа мисија га води на тајанствено острво око кога су примећене непријатељске подморнице. Џим открива да се испод острва крије лука за подморнице које уништавају америчке конвоје за снабдевање савезника. Уз помоћ верног Колуа, поново пронађене црнке Лил и плавокосе Кити - која углавном смета - Џим осујећује подле планове. Потом ће и сам доживети торпедовање од стране непријатељских подморница али и помоћи да се оне елиминишу. Круна његовог ангажовања је облачење униформе и добијање чина капетана - то се дешава 8. 3.1942. - дакле када је Америка званично већ ушла у рат. Џим одлази на Далеки исток и командује јединицом герилаца која се бори против Јапанаца. Тако “Џим из џунгле” од авантуристичког постаје ратни стрип са јаким патриотским набојем.

Фото: Dnevnik.rs

У сасвим другом свету (а, ипак, на истој новинској страници) Флаш Гордон ће, после пуних седам година борбе, хиљада опасности и неколико својих (лажних) смрти, коначно, 18.5.1941. успети да збаци Минга Немилосрдног са трона планете Монг! Истини за вољу, Минг ће бити дрогиран а не потучен на бојном пољу али - победи се у зубе не гледа (мада је ово врло занимљиво изигравање устаљених стрип форми). Успоставља се легитимна влада која креће да обнавља планету; то, међутим, неће проћи без трзавица јер Минг се не мири са поразом све док не погине. Флаш, тада, прокламује: “Ово је сада Република Монго, заснована на принципима слободе и правде за све!”

Колико је овакав расплет на Монгу узрокован дешавањима на Земљи није лако одредити мада се може спекулисати како је пад тираније збрзан (и зато недовољно импресиван). На овај закључак наводи и наставак авантура: Зарков хвата таласе са Земље и сазнаје да је на помолу светски рат па Флаш одлучује да се врате кући и да понесу сваковрсна моћна оружја. На жалост, ракета пада у земаљско море а заповедник америчког брода који спасава свемирске путнике не верује у њихову причу мислећи да су у служби непријатеља по имену “Црвени мач”! Ипак, он их ревносно шаље у Вашингтон само што бродоломници тамо не стижу јер бивају отети од непријатељских шпијуна! Чак и кад успеју да се ослободе, оду до власти САД и добију могућност да докажу своје наводе тако што ће изградити ракету Флаш, Дејл и Зарков нису сигурни. Кад на пробном лету открију велику флоту “Црвеног мача” и заметну битку - осујетиће их шпијун!

Очито је да се непријатељ инфилтрирао у све поре америчког друштва и војске (како су на то упозоравали пропагандни плакати 1941). Флаш ће, наравно, надмудрити непријатеља и победити заслуживши тиме чин пуковника. На жалост, за осигурање трајне надмоћи потребно је много радијума, а да би се он набавио постоји само једно решење: повратак на планету Монг. Речено - учињено (на радост малих читалаца коју су “обичне” ратне авантуре већ имали у горњем каишу на истој страници новина). Флаш, Зарков и Дејл одлећу на Монг и Флаш “слупа” још један свемирски брод који пада на неистражени, дивљи континент Тропику. И, све се враћа на старо: на егзотичне пределе и чудне животиње, прелепу краљицу Дезиру којој Флаш запада за око, опасног принца вољног да отме трон због чега затвара краљицу и Земљане, бекство, потеру, борбе, надмудривање, Дејлину љубомору…

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести