Владимир Пиштало биће нови управник Народне библиотеке Србије

БЕОГРАД: Министарка културе и информисања Маја Гојковић најавила је данас да ће нови управник Народне библиотеке Србије бити писац Владимир Пиштало.
Vladimir Pištalo Foto: B. Lučić
Фото: Владимир Пиштало Фото: Б. Лучић
"Сада добијемо в.д. управника Народне библиотеке Србије и то је велико име из књижевности - Владимир Пиштало, који је одлучио да се због тога врати из САД у Србију и посвети се раду у Народној библиотеци Србије", рекла је Гојковић за Прву ТВ.
 
Подсетила је да је Пиштало добитник НИН-ове награде, за роман о Тесли, као и добитник награде Народне библиотеке Србије за најчитанији роман.
 
На питање о стању у установама културе, Гојковић је указала да су установе биле потпуно запостављене, да у многима није било управника и директора, и навела да је, на пример, мандар претходном управнику Народне библиотеке Србије истекао пре две године.
 
Гојковић је подсетила да је један од њених првих потеза био захтев за ревизију, што је законска обавеза и додала да једино од републичких установа културе није добила ништа од Музеја савремене уметности.
 
Министарка је подсетила и на недавну крађу у Музеју Карађорђа у околини Велике Плане и навела да оно што јавност не зна, а што је такође трагично, јесте да је пре годину дана, била велика пљачка Музеја примењене уметности, као и да не зна зашто је то било сакривено од јавности, те да је у томе учествовао радник обезбеђења.
 
"Морамо да приступимо томе много озбиљније, да размислимо да ли су јавне набавке у оваквом сегменту нешто што може да обезбеди сигурност", рекла је Гојковић.
 
Одговарајући на питање о ситуацији у култури изазваној пандемијом Ковида 19, рекла да је култура једна од великих жртава пандемије и да је култура страдала свуда у свету, па и у Србији.
 
Гојковић је напоменула да се залагала у Кризном штабу да, када је то епидемилошка ситуација дозволила, буде продужено радно време установа културе, као и да уметници, глумци, сценски радници дођу међу приоритете приликом вакцинисања, како би институције културе што пре могле нормално да раде.
 
"Тразићу и даље како се ситуација буде побољшавала и када добијемо још већи број вакцинисаних људи, да установе културе имају своје уобичајено радно време, јер сви знају да се култура конзумира након радног времена и викендом", рекла је Гојковић.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести