Вукосављевић: Оснива се установа посвећена култури сећања

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да се Предлогом закона о меморијалном центру "Старо сајмиште" оснива установа културе на републичком нивоу која ће бити посвећена култури сећања на жртве и и историјске догађаје који су се догодили на простору данашњег "Старог сајмишта".
vukosavljevic, tanjug
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Вукосављевић је, образлажући у парламенту предложени закон, казао да је процеш његове израде обухватио шире конуслтације са стручном јавношћу, као и са представницима потомака жртава.

"Меморијални центар ''Старо сајмиште'' ће између осталог обављати послове прикупљања, сређивања, чувања, излагања, одржавања и коришћења стручне обраде и истраживања презентовања музејских архивских докумената и предмета, затим образовно-васпитне научно-истраживачке и издавачке послове", рекао је Вукосављевић.

Он је додао да ће меморијални центар организовати манифестације и акције неговања сећања на жртве логора.

Предлогом закона је предвиђена експропријација непокретности на простору културног добра "Старо сајмиште", навео је Вукосављевић.

Предлогом закона, иначе, предвиђа се оснивање истоименог центра с циљем неговања сећања на жртве нацистичког концентрационог логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.

Меморијални центар обухватаће одговарајући простор на левој обали Саве, односно подручје некадашње Бежанијске баре, укључујући културно добро "Старо сајмиште" и његове заштићене околине, као и одговарајући простор Јеврејског пролазног логора "Топовске шупе".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести