Амерички метак ускоро и под водом убија

Нова линија специјализованих метака могла би да омогући америчким припадницима специјалних снага да успешно пуцају испод воде, чиме ће за америчку војску рониоци и подводна оружја постати нови моћни адути, пише „Популар механикс“.
1
Фото: Youtube Printscreen

Док су традиционални меци неделотворни под водом, нови меци формирају мехурић ваздуха око метка, који омогућава да он путује са мање физичких ограничења.

Обични меци су дизајнирани за путовање ваздухом брзином већом од 800-900 метара у секунди, али метак се уласком у воду убрзо зауставља.

Вода је 800 одсто гушћа од ваздуха, па у њој метак губи брзину, успорен трењем док пролази кроз течност.

Међутим, компанија „ДСГ Технолоџис“ развила је нови метак који може да путује кроз воду.

То чини уз помоћ мехурића ваздуха који се створи око њега, убрзавајући га под водом. Овај поступак је познат као суперкавитација, а користи га руски торпедо ВА-111 „Шквал“ за брзине до пет пута веће од класичних торпеда.

Суперкавитазирајућа муниција класификована је као „вишееколошка муниција“, а компанија наводи како су ови меци делотворни и за мете у зраку и за мете у води.

Прецизност поготка метка је значајна — на 50 метара X2 метак има прецизност од две угаоне минуте (моа). Две угаоне минуте отприлике се односе на 5,3 цм на 100 метара, што значи да метак погађа унутар 2,5 цм од циљане тачке на 50 метара.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести