Чамцем и пешке по лепотама ковиљско-петроварадинског рита

У Србији је законом заштићено 75 резервата, највише специјалних и строгих, а јесен је идеално доба да се посети неки од њих.
kovilj rit 3.jpg (
Фото: vojvodinasume.rs

Ковиљско-петроварадински рит је у југоисточној Бачкој, на средњем току Дунава, према Сремским Карловцима, а у близини Петроварадина. Дивљина тако близу градске вреве, свега 20 километара од Новог Сада и 60 од Београда.

Рит обухвата баре, аде, канале, рукавце и мочвара, леп је за пешачење, али је још лепши обилазак чамцем непрегледних лепота, које се простиру на близу 6.000 хектара. Бујне су биљне заједнице шума, ливада, трстика и шевара, по којима лети и плива 206 заштићених врста птица и 24 врсте риба.

Због свој изузетне вредности, рит је 1989. проглашен за међународно станиште птица, док је 2005. добио титулу међународног значајног подручја биљака. Само годину пре тога, његове воде су такође стављене на списак значајних за басен Дунава. Под управом је ЈП „Војводинашума”, чији стручњаци препоручују за мање групе посетилаца као идеалну едукативну стаза дугу километар на Курјачкој греди. Ипак, међу најпосећенијим локалитетима целог резервата је Шлајз, најближи је Ковиљу па га свакодневно походе шетачи и пецароши. Ипак, рит се из чамца најбоље упознаје, током вожње може се забацити и удица, па можда и уловити ручак.

У непосредној близини почетком 13. века основаног манастира Ковиљ, уз насип је Тиквара, где је формиран Еколошко-едукативни центар. Састоји се од учионице на отвореном с клупама и столовима, те осматрачнице за птице, с које пуца поглед на околну шуму и баре, те овде често долазе ђачке екскурзије.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести